Prebiotiska livsmedel kan öka absorptionen av kalcium och magnesium

Dagligt tillskott av en prebiotiska fiber kan öka kalcium och magnesiumabsorptionen i tarmen och hjälpa till att bygga friska ben under tonåren, visar en ny studie genomförd på råttor.


Enligt studien kan tillskott med galactooligosaccharides (GOS) ge ökad absorption av kalcium och magnesium och således även ge ökad benstyrka. I studien användes 2 till 6 procent av GOS och för varje procents ökning i kosten, ökar kalciumabsorptionen med 1,7 procent och magnesiumabsorptionen med nästan 3 procent.

GOS framställs främst från mjölkens mjölksocker, men sannolikt kan liknande prebiotiska produkter ge samma effekt. Exempel på prebiotiska råvaror är tex kiwi eller havergryn.

Source: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Published online ahead of print, Article ASAP, doi: 10.1021/jf2009777
”Galactooligosaccharides Improve Mineral Absorption and Bone Properties in Growing Rats through Gut Fermentation”
Authors: C.M. Weaver, B.R. Martin, C.H. Nakatsu, A.P. Armstrong, A. Clavijo, L.D. McCabe, et al.

Mer om kost, hälsa och kosttillskott:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.receptkoll.se