Praktisk RAW FOOD-kurs i 5 steg våren 2014

Råkost, levande Föda och Raw Food…..
Kärt barn har många namn och denna kosthållning är en snabb växande ,medveten hälsorevolution som helt klart har kommit för att stanna. Kosten har praktiserats under många år och bygger på att balansera upp kroppen, ta hand om naturen och har dessutom fokus på en naturlig, giftfri och holistisk syn.

Vad är Raw Food?
Genom Raw Food tillför du din kropp den mest optimala kosten med det högsta möjliga näringsinnehållet. Raw Food eller levande föda är mat som inte värmts upp mer än 42 grader, och ingredienserna är ofta råa, obehandlade och ekologiska. När maten inte värms upp bevaras naturens alla viktiga näringsämnen som annars till största delen går förlorade när maten kommer i kontakt med eld och värme.

Råkostbaserad kosthållning är oerhört kraftfullt för att hålla kroppen frisk, för att stödja upp kroppens organ samt för att erhålla näring på naturlig väg och utan upphettning. Råkost tar dessutom stor hänsyn till naturen och de resurser som finns att tillgå i vår omgivning. Råkost har praktiserats under många år och med mycket goda resultat, världen över.

En inspirerande kurs utöver det vanliga med många praktiska moment. Under kursens gång kommer det dessutom att finnas gott om tid för att kunna ta upp frågor och diskussioner kring rawfood och dess verkan. Efter genomgången kurs erhålls även kursintyg.

Läs mer via länken nedan för innehåll i kursens 5 steg, samt alla datum…

Steg 1 Matlagning
Dagen bjuder på ett första steg i att äta raw food, och du lär dig ett nytt tänkesätt kring matlagning. Här får du möjligheten att känna, lukta, smaka och prova på raw food. Du lär dig också hur du tillreder raw food på ett enkelt och smakfullt vis. Vi går igenom och tillreder några enkla och snabblagade rätter.

Steg 2 Matlagning med fokus på smoothie/juicer
På kursens andra delmoment lär du dig att använda bär, frukter, läkeörter och vilda växter i din kosthållning samt vad bär och frukt kan användas till. Dagen innefattar även hur du torkar bär, använder dem i dina smoothies, i din matlagning samt hur du gör egna kallsoppor och drycker utan att använda upphettning.

Steg 3 Gluten- socker – och laktosfri mat
Här lär du dig att använda produkter som är gluten- socker – och laktosfria i din matlagning. Du erhåller tips och råd om matlagning och kosthållning samt om allergener och dess påverkan på mage/tarm. Vi lär oss göra egen mjölk på quinoa, hampa, ris och havre. Hur du kan använda bovetemjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl och andra källor i din matlagning samt hur dessa påverkas vid upphettning och fungerar som råkost. Dagen innefattar även sötningskällor som honung, stevia, agavesirap och andra sötningskällor, hur de påverkar blodsocker och aktuell forskning kring socker och sötningsmedel. Vid dagens slut bör du ha kunskap om hur du kan äta och tillaga en kost helt fri från gluten, laktos och socker.

Steg 4 Råkosten och dess inverkan på hälsan och läkande, stärkande effekter på kroppen
Råkost som näring, hur råkost inverkar på tarmsystemet, vid tarmdysbios samt om probiotika, prebiotika och vilka produkter som verkar på det sättet. Vi talar även om livsmedel som stärker immunförsvaret, hur kan det detoxa systemet med råkost, förebygga och behandla autoimmuna sjukdomar samt hur du påverkar din galla, lever och dina njurar med råkost och näring som bas. Här får du konkret information om råkost och hur det verkar läkande samt hur det inverkar på din vikt och hälsa.

Vi tar även upp barnmat, näringsbehov hos barn samt hur du kan äta råkost som barn , vid ålderdom ,sjukdom, under graviditet eller vid amning.

Steg 5 Detoxa med Råkost
Denna dag lär vi oss hur en detoxkur fungerar, hur du kan rena kroppen med detox, vad som är bra att äta under din detoxperiod, vad som verkar renande. Vi lägger upp detoxkurer, detoxmenyer och hur du kan träna, dricka och sova under en detoxkur för att få bäst resultat. Efter denna dag kan du lägga upp en detoxkur och genomföra den antingen på egen hand eller för att hjälpa någon annan.

Lärare: Zarah Öberg Närings- och Fytoterapeut ,Kostrådgivare, hälsopedagog, medicinsk och näringsmedicinsk rådgivare

Plats: Eskilstuna

Tider: 10.00 – 17.00 (2 helger våren 2014) 19-20 april  och 17-18 maj

Kursavgift: 7.500 för samtliga delmoment inkl råvaror och kompendium