Polyfenolrikt tångextrakt kan förbättra diabetesymtom

Polyfenolrikt extrakt från ätliga alger kan minska symtom vid diabetes, då tången har en förmåga att hämma vissa matsmältningsenzymer. Denna nya forskning publicerades nyligen i tidsskriften Foodchemistry. 

Extrakt från fyra arter av vanligt förekommande ätliga alger visade sig ha kapacitet att hämma matsmältningsenzymer som gynnar diabetessjukdomen. Extraktet påvisades även det kan hämma tjocktarmscancer. Forskningen utfördes av University of Abertay Dundee.

Ätbara marina makroalger som t.ex. sjögräs utgör en viktig del av kosten i många länder främst i Fjärran Östern, men är mindre kända i västvärlden. Alger innehåller höga halter av kostfiber (lösliga fibrer som alginat) och kan på så sätt minska hungern och förbättra mag- och tarmkanalen.

Högre fiberintag minskar dessutom kroppens glukosupptag, vilket är gynnsamt just vid diabetes. Utöver det så verkar de som prebiotika i tarmen och håller tarmfloran i god balans.


Source: Food Chemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodchem.2010.11.111
“Anti-proliferative and potential anti-diabetic effects of phenolic-rich extracts from edible marine algae”
Authors: F. Nwosu, J. Morris, V.A. Lund, D. Stewart, H.A. Ross, G.J. McDougall

www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se