Örter vid hormonell obalans, leveravgiftning vid östrogenöverskott (östrogendominans)

Östrogendominans innebär att östrogen är för högt i förhållande till progesteron, och är den största anledningen till att det uppstår besvär vid hormonell obalans. Det är alltså inte bara viktigt att östrogen och progesteron ligger bra var för sig, utan att balansen mellan dem är korrekt.

Östrogendominans beror ofta på stress, mindre bra kosthållning, undermålig leverfunktion (då levern är viktig för att balansen mellan E1, E2 och E3 ska vara korrekt). Det är också vanligt vid intag av fytoöstrogener (östrogenliknande, naturliga ämnen som finns i till exempel soja och linfrön), exponering av xenoöstrogener (syntetiska östrogenliknande ämnen som finns i till exempel plast), läkemedelsklassade hormoner med mera. Det är mycket vanligt att kvinnor som utsätts för stress, inte kan producera progesteron i rätt mängd, och på så vis får felaktigt förhållande mellan dessa två könshormoner.

Långtidsöverskott av östrogen kan öka risken för att utveckla östrogenrelaterad bröstcancer, så det är viktigt att ha god balans på östrogen samt bra ratio mellan de 3 östrogenerna. Det kan vara klokt att undersöka hormonbalansen och se hur östrogenerna ligger i förhållande till varandra. Ett överskott på E1 och E2 är vanligt, där E3 ligger lågt. Den behövs god konvertering och bra leverstatus, för att konverteringen mellan dessa östrogener ska fungera.
Det är också viktigt att främja god balans mellan östrogen och progesteron, och undersöka om det finns obalans/låg ratio där progesteron ligger för lågt i förhållande till östrogen.Om du önskar mäta balansen mellan östrogen och progesteron, samt mellan E1, E2 och E3, så gör du det genom att göra ett labrixtest, salivtest. Läs mer via denna länk: Såhär beställer du ett labrixtest

Vilka örter kan hjälpa vid östrogendominans?

  • Agnus castus (Chaste tree), även känd som Munkpepper, har fått sitt namn från växtens anti-afrodisiakiska egenskaper. Munkar brukade tugga bär och blad från chaste tree. Munkpeppar, agnus castus fungerar genom att öka luteiniserande hormon (LH) som hjälper till att höja nivåerna av progesteron så att östrogennivåerna inte blir så dominerande. När LH är tillräckligt högt, så sker ägglossning, så agnus castus kan på så vis hjälpa vid önskan om regelbunden ägglossning. Det är givetvis även viktigt med korrekta nivåer av östrogen och progesteron för att ägglossning ska ske.  Agnus castus kan även motverka hormonrelaterade besvär som smärtsamma, klumpiga bröst, uppblåsthet, depression, huvudvärk och förstoppning.
  • Passionsblomma innehåller mycket chrysin, en naturligt förekommande flavonoid som finns i växter som passionsblomma och kamomill och kan hjälpa till att sänka östradiol (kamomill kan alltså också sänka östradiol). Passionsblomma kan även hjälpa vid perimenopausala sömnbesvär, eftersom det hjälper till att sänka östradiol och har lugnande egenskaper. Passionsblomma är också väldigt effektivt vid högt kortisol, då det lugnar och återfår harmoni.
  • Hallonblad kan användas som té, då de innehåller höga nivåer av antioxidanten ellaginsyra. Hallonblad kan förbättra östrogenmetabolismen, vilket minskar risken för hormonella cancer orsakade av 17beta-östradiol.
  • Maca är en ”växtbaserad adaptogen” som anpassar sig efter din kropps behov. Maca, liksom andra adaptogener, stödjer och ger näring till hypotalamus och hypofysen, och ger bäst resultat vid långvarig användning. Man kan säga att Maca hjälper hormonsystemet att veta vilka hormoner som saknas, så att de produceras i korrekt mängd. Maca och ashwaganda har även en förmåga att normalisera och sänka högt kortisol, vilket sparar på det material som behövs till könshormoner (kortisol och könshormoner ingår i samma cykel och produceras av samma prohormoner, vilket innebär att stress påverkar könshormonernas nivåer negativt).
  • Broccoli- och broccoligroddar kan, enligt forskning hämma stamceller från bröstcancer.

Hur förbättrar jag min leverfunktion och leveravgiftning?

Vid överskott av östrogen så cirkulerar östrogen runt i kroppen kontinuerligt vilket innebär att levern överbelastas.  I kombination med att levern lätt överbelastas av den mat vi äter, gifter från dålig tarmflora och kemikalier som kroppen utsätts för, så blir levern undermålig. Resultatet är att den inte kan filtrera ut östrogenmetaboliter som annars ska utsöndras från en optimalt fungerande lever.  Det uppstår då lätt ett överskott av östrogener.

  • Mjölktistel stöttar levern så att den kan ta bort östrogenöverskott och bidrar även till minskade kolesterolniver (högt kolesterol och triglycerider balanseras framgångsrikt genom att balansera upp alla 3 östrogener gentemot varandra).
  • Kronärtskocka ökar produktionen av galla, som i sin tur stöder leverfunktionen som eliminerar överskott av östrogener.
  • Maskros stimulerar gallproduktionen vilket innebär förbättrad avgiftningsprocess, som bryter ned östrogen och progesteronmetaboliter och eliminerar dem genom normal utsöndring.
  • Kål såsom broccoli, grönkål och blomkål innehåller glukosinolater, som aktiverar leverns fas 2-avgiftning och filtrerar östrogenmetaboliter från kroppen.
  •  Zeoliter är också effektiv hjälp för leverns avgiftning.

 

Premenstruellt syndrom (PMS) och hormonell obalans

Frön kan minska östrogendominans, och det är också klokt att lägga till zink och vitamin E. Zink sänker koppar och östrogen, medan det ökar progesteron. Koppar, som är antagonist till zink, sänker istället zink och progesteron samt ökar östrogen.Fytoöstrogener är östrogenliknande ämnen som höjer östrogen naturligt. Det går utmärkt att lägga till linfrön eller pumpafrön dag 1-14 i menstruationscykeln då dessa ökar östrogen. Dag 15-28 (efter ägglossning) ökas sedan progesteron med hjälp av sesamfrön och solrosfrön.