Omega 3-rika chiafrön kan stödja hjärta och lever

Daglig konsumtionen av chiafrön är en bra källa för att erhålla alfa-linolensyra (ALA) och kan skydda vårt hjärta och vår lever, enligt ny forskning. Studien publicerades nyligen i The Journal of Nutritional Biochemistry och visar att de testdjur som har utfodrats med chiafrön, också hade ökat skydd för hjärta och lever, särskilt i samband med en fetrik kost. De positiva fördelar som erhölls visade också på minskad insulinkänslighet risk för diabetes, ökad leverfunktion, minskad risk för hjärt- och leverinflammation och fibros.


Forskningen som utförts på University of Queensland, Australien, visade att chiafrön framförallt medförde en omfördelning av fett i levern.

Source: The Journal of Nutritional Biochemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.011
“Lipid redistribution by α-linolenic acid-rich chia seed inhibits stearoyl-CoA desaturase-1 and induces cardiac and hepatic protection in diet-induced obese rats”
Authors: H. Poudyal, S.K. Panchal, J. Waanders, L. Ward, L. Brown

www.kostkoll.se