Omega-3 fettsyror och proteintillskott kan förbättra lipidnivåer och minska inflammation

En ny studie visar att tllskott med en omega-3 fettsyror i kombination med protein kan ge positiva effekter på lipidprofilen, samt ge minskade nivåer av inflammation. Studien omfattade 63 patienter som följdes under 6 månaders tid. Testpersonerna erhöll 30 ml av en flytande proteintillskott i kombination med antingen 2,4 g omega-3 (1800 mg eikosapentaensyra + 600 mg dokosahexaensyra) eller placebo.

Resultatet visade att den grupp som erhöll både proteintillskott och tillskott av omega-3 fettsyror, fick bättre nivåer av LDL-kolesterol samt förbättrad LDL-kolesterol i förhållande till HDL. Det syntes också en ökning av C-reaktivt protein i placebogruppen, men inte i gruppen som fick omega 3. CRP är en indikatör för inflammation och lägre värden indikerar mindre inflammation.

Reference: ”Effects of protein and omega-3 supplementation provided during regular dialysis sessions, on nutritional and inflammatory indices in hemodialysis patients,” Daud ZA, Tubie B, et al, Vasc Health Risk Manag; 2012; 8:187-95. (Address: Pramod Khosla, Department of Nutrition and Food Science, Wayne State University, Detroit, MI, USA. E-mail: aa0987@wayne.edu ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu