Öka koncentration och effektivitet.. 10 hälsotips till mötesfikat!

1. Starta gärna mötet med fika, eftersom det bjuder in till mingel, en mer sammansvetsad grupp samt att de som eventuellt kommer ett par minuter för sent kan ansluta på ett bra sätt.


2. Välj naturligt fika och minska på det socker som kommer ifrån kakor, bakverk, godis, läsk, sirap, sylt och marmelad. Snabba kolhydrater (sockerkedjor) ökar blodsockret och ger en snabb kick av energi för att sedan ge trötthet, en slö känsla och ökat sötsug.


3. Byt det blodsockerhöjande vetemjöl från kakor, bullar, vetebullar och frallor till bröd gjord på surdegsbröd eller råg och bikarbonat. Bröd som jäser och innehåller vete och socker lägger sig som en klump i magen och minskar koncentration och effektivitet. Surdegsbröd och råg är däremot både näringsrika källor, motionerande för mage- och tarmsystemet och positivt för ett stabiliserat blodsocker och ökad energi.


4. Låt hälsosam och genomtänkt fika bli ett inarbetat sign från ert företag och ta gärna hjälp av någon som är duktigt på ekologisk och hälsosam catering. En trevlig gest är att efterfråga eventuella allergier och intoleranser via mail eller anmälningsformulär. Det är också uppskattat att tanken går längre än till ekonomisk vinning och att det redan på fikat syns att företaget tar position inom hälsa och miljö.


5. En socker- och vetefri fika kan bestå av en osötad fullkornssmörgås av råg och med mycket färska grönsaker. Ett annat alternativ är en fräsch fruktsallad med nötter, skålar med nötmix, torkad frukt och/eller ett stort urval av färsk frukt.


6. Om du vill ha en mer bastant fika som ger intryck, så är en centrifugerad smoothie ett perfekt och prisvärt alternativ. Catera smoothien, ta in en person som gör det på plats eller varför inte låta alla i gruppen göra sin egen paussmoothie. Ett sådant moment ger många glada skratt och ett enkelt inslag för teambuildning.


7. Om mötet är längre än 2 timmar och utan avbrott för lunch eller middag, så är det bra om det finns färsk frukt och vatten tillgängligt. Ta 2 minuters bensträckare och bjud på frukt och vatten för hålla uppmärksamheten kvar i rummet.


8. Planera alltid lunchen på annat ställe än i kurs- eller möteslokalen eftersom det annars innebär att de ankras i samma rum. Detta minskar både koncentration och fokusering, då rummet också är avsett för mat. Det är alltid viktigt att göra olika saker i olika rum, på samma sätt som att du lagar mat hemma i ditt kök och sover i ditt sovrum.


9. För middagsmöten eller heldagskurser, så är en matlagningskurs att rekommendera. Miljön öppnar upp för ”out side-box tänk” och diskussioner som är lika viktiga som de som lyfts inne i mötesrummet. Ta hjälp av en kunnig utbildare, så att matlagningen varvas med goda inslag av pedagogik, praktiska inslag, konkret kunskap om hälsa och mat.


10. Utmana dig själv och dina kollegor och bjud på något annorlunda och genomtänkt. Centrifugerad smoothies är ett enkelt sådant men även en sushilunch med privatkock, en wrap med ekologiska grönsaker, osötade grönsaksjuicer och rött té istället för vanligt kaffe.

www.kosttipset.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.piggabarn.se
www.receptkoll.se