Ny forskning: Kosttillskott med D-vitamin, bättre än solexponering

Adekvata vitamin D-nivåer uppnås bäst genom tillskott på grund av de biverkning som finns från UV-strålning, visar en ny studie, baserad på datainformation från en ny amerikansk simuleringsmodell.


Vi kan producera D-vitamin i vår hud vid exponering för solljus, men fördelar med att få komplettering via solljus eller kosttillskott är en pågående debatt. I USA, där över 1,5 miljoner människor diagnoseras med hudcancer varje år, så rekommenderas hellre D-vitamintillskott.

Vitamin D är känd som D3, kolekalciferol och D2, ergocalciferol. Både D3 och D2 verkar hydroxylerande i lever och njurar för att bilda 25 – hydroxyvitamin D (25 (OH) D), som är den icke-aktiva inlagringringsformen av D-vitamin samt 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25 (OH) 2D ), som är den biologiskt aktiva formen som är hårt kontrollerad av kroppen.


Brist på Vitamin D kan utlösa eller förvärra osteoporos, muskelsvaghet, frakturer, vanliga cancerformer, autoimmuna sjukdomar, infektionssjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Vitamin B kan även minska förekomst av flera typer av cancer och typ-1 diabetes.


Source: Journal of the American Academy of Dermatology
June 2010, Volume 62, Issue 6, Pages 929.e1-929.e9
“Estimated equivalency of vitamin D production from natural sun exposure versus oral vitamin D supplementation across seasons at two US latitudes”
Authors: V. Terushkin, A. Bender, E.L. Psaty, O. Engelsen, S.Q. Wang, A.C. Halpern

www.d-vitamin.biz
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se