Nitrit tillsatt i livsmedel kan öka risk för leukemi hos barn

Sju av tio svenska barn får i sig för mycket av konserveringsmedlet nitrit, E250, visar en ny studie från livsmedelsverket. Nitrit är ett ämne som tillsätts i vår mat, främst i den mat som barn uppskattar som tex korv och leverpastej.
 
Ett sätt att minska intaget av nitrit är att minska det som tillsats i vår mat. Ett annat sätt är att undvika de produkter som är rika på nitrat. Finland har precis genomfört en sänkning av gränsvärdet för nitrit, då ämnet har knutits till olika typer av allvarliga hälsorisker.

En amerikansk studie publicerad av BMC Cancer visar att barn som äter charkuterier innehållande nitrit en gång per vecka löper 74 procents större risk för att drabbas av leukemi än de barn som undviker produkter med tillsatt nitrit. Nitrit finns som sagt i korv och leverpastej, men även i andra charkvaror såsom t ex bacon. Ytterligare studier har kopplat nitrit till tumörer, främst i bukspottkörteln och i tarmen. 

Nitrit används som konserveringsmedel och skyddar mot bakterien botulinum, som kan ge
dödlig matförgiftning. Det är med anledning av dessa två orsaker som nitrit är så populärt inom dagens livsmedelsproduktion. Ämnet bidrar även till att ge charkprodukter en aptitligare färg, vilket tilltalar både vuxna och barn.  

Liksom Finland, så planerar EU en sänkning av gränsvärdet för nitrit. På förpackningen betecknas nitrit som E249 eller E250. Djurstudier visar att nitrit kan gesjukliga förändringar på både binjurar, lungor och hjärtat. Ämnet kan också försämra blodets förmåga att transportera syre, vilket har orsakat dödsfall hos små barn. 

Naturliga ersättare till nitrit, E249 och E250, kan vara grönt té och druvkärnor, enligt Universitetet i Arkansas. Utöver bakteriehämmande egenskaper, så ger alltså nitrit färg till ett livsmedel, samtidigt som det fungerar som smakförstärkare och har en förmåga att binda vatten. Egenskapen att binda vatten används ofta för att göra ett  animaliskt livsmedel tyngre och därmed mer ekonomiskt produktionsmässigt sett. 
 
Källa: Gunnar Lindgrens nyhetsbrev

Mer om naturlig mat:

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info