Naturligt, ekologisk fruktpektin

Fruktpektin kan även kallas för citruspektin, hydratopektin och har E-nummer 440 (Pektiner). Det engelska namnet är citric pectin, amidated pectin eller endast pectin.

Pektin används i mat som konserveringsmedel, men finns även i hudvårdsprodukter. Man kan nästan säga att pektin fungerar som en trög massa i växternas cellväggar, och du kan få samma effekt ifrån omogen frukt, då som protopektin (pektos). När frukten sedan mognar, så bildas hydratopektin (pektin) som bryts ner till pektinsyra när frukten blir övermogen. Pektin finns alltså att tillgå tills dess att frukten har mognat klart och är på väg att övermognas. Vid tillverkning av tex juice, så kan pektin användas för att frukten skall mogna snabbare. Pektin finns även i naturlig äppelcidervinäger eller liknande jäsningsprodukter.


Pektin som tillsats, tillverkas genom extrahering från citrusskal (det vita lagret), och de skalrester som uppstår vid tillverkning av juice. Extraheringen är vid en temperatur på mellan 60-100°  och efter det, så koncentreras pektinet och torkas/males.

Innehållet pektin i olika frukter:

Färska citroner 2-4 % pektin
Torkade citroner 20-40 %,
Färska citron- och apelsinskal 30 %
Torkade äppleskal 10-20 % 

Pektin för försurande, dvs gör vattenlösningen sur, till ett pH på 6. Om du håller det neutralt till surt, vid ett pH under 7 eller allra helst vid pH 3-4 så är det mest verksamt. Vid pH över 7, så bryts pektinet ner och löses upp. Det är detta som sker när frukten mognar och blir sötare, till skillnad från en omogen frukt som är sur, snarare än har högt pH. Du kan således inte använda pektin till alkaliska produkter.

Källa: www.shenet.se

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.receptkoll.se
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.zarahssida.se