Näringsbrister och näringsrekommendationer vid vegetarisk kost och vegankost

De som väljer att äta vegankost kan ofta få näringsbrister, eftersom en livsstil enbart baserad på vegankost kräver kunskap, planering och eftertanke. Kända brister som kan uppstå är främst B12-brist samt brist på järn och zink, men även omega 3 är viktigt som komplement.

Omega 3 och omega-6 balanser i vegankost

Vegankost innehåller ofta mycket omega 6-källor och lägre nivåer av omega 3 än hos en person som äter fisk. Detta gör att balansen mellan de olika fetterna blir mindre bra och att det kan uppstå inflammationssymtom som följd av detta. Balansen bör ligga på 5:1 eller allra helst 3:1. Detta kräver att vegankosten tex innehåller gott om omega 3-rika alger. Problemet med alger är att de också innehåller tungmetaller, vilket är mindre bra. Det är viktigt för en vegan att komplettera sin kost med oljor som huvudsakligen består av omega 3, såsom olivolja.

Vegankost och D-vitaminbrist

En annan brist som ofta uppstår kan vara D-vitaminbrist, eftersom solens strålar står för lågt mellan höst- och vårdagjämning och att det således inte ombildas D-vitamin i vår hud. Källor för D-vitamin är bland annat fisk som innehåller D3 samt den vegetariska förelöparen till D-vitamin som innehåller D2. D2 är inte alla lika effektiv som D3, vilket ställer till det lite för veganer.

Tillskott för minskad risk för hjärtsjukdom

En ny studie visar att personer som följer vegansk kost bör komplettera sin kost genom att äta tillskott med omega-3 och vitamin B12. Detta för att minska risker för hjärtsjukdom. Köttätare har vanligtvis högre riskfaktorer för kardiovaskulära sjukdomar än vegetarianer, personer som följer strikta vegetariska och veganer, men om dessa äter felaktig kost som har näringsbrister, så ökar riskerna även hos dem. Vegetarianer och veganer saknar ofta viktiga näringsämnen som järn, zink , vitamin B12 och omega-3.


Vegankost och vegetarisk kost och hjärt- och kärlsjukdom

Den nya studien publicerades nyligen i tidskriften of Agricultural and Foodchemistry och visade att en vegansk livsstil som har lågt innehåll av omega-3 och vitamin B12, kan bidra till utvecklande av blodproppar och åderförkalkning. Både dessa sjukdomar ökar riskerna för hjärtinfarkt och stroke. Dessa grupper bör således öka sitt intag av omega 3 och B12 och/eller äta tillskott av omega-3 fleromättade fettsyror samt vitamin B12.

Mer om vegetarisk kost och vegan-kost

Vegetarisk kost och vegetariska recept: www.vegetarisk.info
Kosttilskott: www.kosttillskott-guiden.net
Kost och näring: www.kostkoll.se
D-vitamin: www.d-vitamin.biz
Näringsbehov: www.vitaminochmineral.se

Källa till ovan nämnda studie:

Journal of Agricultural and Food Chemistry
Volume 59, Issue 3, Pages 777 – 784, doi: 10.1021/jf103846u
“Chemistry behind Vegetarianism”
Author: D. Li

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se