Näringsboosta för minskad astma!

Astma är en sjukdom som går att förbättra med hjälp av förändrad, förbättrad kosthållning och hela 92% av de som väljer vegankost under ett års tid upplever en förbättring. Vegankost har visat sig vara oerhört kraftfullt vid astma, mycket på grund av att vegansk kosthållning ej är slembildande.


Slembildande livsmedel är främst mejeriprodukter, ko-ost, banan och kött, detta på grund av att enzymer, antikroppar och hormoner är proteiner och att slem till stor del är baserat på just proteiner. Med anledning av detta, så rekommenderas en kost med minskad mängd mejeriprodukter vid förkylning, hosta och/eller luftrörsbesvär. Torrhosta kan övergå till slemhinna som i sin tur kan ge lunginflammation.


Astmaanfall kan förebyggas genom att:


1) Kontrollera underliggande inflammation av luftvägarna.
2) Utvidga luftvägarna.
3) Tunna ut eller späda ut slemmet.
4) Förebygga och minska matbaserade på allergi- reaktioner.


Undvik även de vanliga matallergenerna såsom citrusfrukter, nötter, mjökprotein, sojaprotein, kakao och ägg. Du bör även minimera tillsater och E-nummer som konserveringsmedel, färgämnen, natriumglutamat, sötningsmedel samt socker, vete, salt och alkohol.


– Öka istället ditt intag av Vitamin B6 till en daglig dos på 200 mg, detta för att korrigera en abnormal tryptofanomsättning.
– Även Vitamin B12-tillskott, speciellt genom intramuskulära sprutor, har visat sig drastiskt reducera astmasymtomen.
– Ett dagligt intag av 1000 mg C vitamin ger mindre antal anfall och det är bevisat att intag av C-vitamin minskar histaminvärdena i blodet.
– Regelbundet intag av extra tillskott av omega 3 fettsyror från exempelvis linfröolja förbättrar astma och skyddar lungorna mot sjukdomsutveckling under barndomen.
– Ökat magnesiumblodvärde förbättrar andningen hos en asmatiker samt hjälper till vid upptag av kalcium.
– Astmatiker har lägre glutationperoxidasvärden än ickeastmatiker och kräver därmed större mängd selen.
– Mängden av kaliumjod, pantotensyra, kalcium, vitamin D, molybden och zink är ofta låga hos personer med astma. Tillsätt detta via mulitprepatat eller enskilda näringskällor.

www.kostkoll.se
www.naringsmedicinsktidsskrift.se