Nappavvänjning – Tips för barn som ska sluta använda napp!

Jag får ofta frågor angående nappavvänjning, vilket kan vara mindre lätt om ett barn har vant sig vid nappen eller snuttefilten när det är ledset, skall sova eller behöver lugn.

Om ett barn fortfarande använder napp trots att det har blivit stort, så är detta sannolikt förknippat med en vana och psykisk inställning, snarare än behovet av just nappen. Vanor kan brytas på flera olika sätt, i detta fall, kanske genom att barnet får ge bort napparna till någon som de tycker om eller kasta dem i en nappkasningsprocess. På Liseberg har de gjort en rolig grej av detta, där barnen får kasta in sina nappar till julutställningens alla tomtar för att sedan få en liten present. Jag tror, att oavsett på vilket sätt, ändå göra det till en positiv och rolig ritual, snarare än en traumatisk kamp. Ett annat sätt som många använder är att låta nappen ligga i en varm miljö, såsom i en sommarvarm bil, eftersom det lite varma gummit inte alls är särskilt tilltalande för barnet. Detta bör dock bara göras vid ett tillfälle, för det är inte hälsosamt med ämnen som frisätts från plast vid värme.


Ofta är nappanvändande förknippat med ett stort fokus på tröstande samt väl utvecklade sugreflexerna. Sugreflexerna bör minskas när ett barn får tänder och börjar att tugga, så man kan i princip säga att tuggandet ersätter stora delar av sugreflexen… Om barnet äter mycket lättsmält mat såsom mos, överkokt pasta, vitt bröd m.m. som inte kräver det tuggande som fiberrik, fullkornsrik och hårdsmält mat gör, så skulle jag öka intaget av mat som istället behöver tuggas ordentligt… Detta tillsammans med att ta bort alla former av pipmuggar, sugrör eller läskeflaskor som gör att barnet snarare suger ur drycken eller suger på flaskan istället för att dricka på vanligt vis.  


Om det är en psykologisk problematik där nappen fungerar som en form av tröst, så kan det vara bra att tala med barnet om detta. Att berätta att det är okej att vara ledsen och att mamma/pappa finns där hela tiden, så att barnet känner att en napp faktiskt inte behövs. Vi förknippar mycket med negativa känslor och likväl som en napp kan trösta ett litet barn, så kan vi vuxna använda socker, alkohol, rökning eller liknande för samma ändamål.
 
En sak som bör tänkas på är att man som mamma eller pappa aldrig bör ge barnet sockerrika saker som varken belöning eller för att ersätta nappen när barnet är ledset. Sockret kan aktivera belöningssystemet och/eller öka insulinpåslaget, som i sin tur ökad kortisolpåslaget (för att skydda kärlväggarna) vilket ger en avdomnad känsla som barnet kan vänja sig vid och som senare kan övergå till tröstätande och bedövande med mat, socker eller liknande.


Det var mina tankar kring nappavvänjning… men som sagt… detta beror självklart på hur barnet fungerar och har blivit uppfostrat. Sannolikt, så vet föräldrarna bäst hur barnet reagerar och hur de ska lirka sig fria från nappen. Det viktigaste är att inte ersätta nappen med andra saker som skapar nya vanor, såsom alltså socker eller snuttefiltar eller liknande.

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)