Maximera upptaget av lykopen med olivolja

Tomat innehåller det viktiga ämnet lykopen, som är en karotenoid och antioxidant. Karotenoider ingår i vår blodplasma och det är också det ämne som ger tomaten dess röda färg. Du hittar karotenioder i vattenmelon, gojibär, havtorn och andra röd- oranga grönseker och frukter. Tillsammans med betakaroten, så är lykopen de mest förekommande av kroppens karotenoider.

Du bör hetta upp tomaten lätt för att öka tillgången på dessa ämnen, främst på grund av att lykopen och betakaroten absorberas lättare vid värme. Hetta ej upp över 40 grader om du vill undvika att andra ämnen försvinner. För att kroppen ska ta upp lykopen i tarmen, så behövs tillgång till fettsyror, som finns i exempelvis oliver eller fetaost…! Utan olja eller upphettning är upptaget minimalt.

www.detoxa.nu
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se