Mäta histaminintolerans och minska histaminintolerans naturligt

Vid histaminintolerans bör man fundera på om man har födoämnesintoleranser, eller om det kan finnas problem med leverns metylering. Det man först och främst kan göra är att mäta om man har histaminintolerans eller hur högt värdet ligger och det gör man enklast genom att mäta en panel med signalsubstanser. Man kan även mäta och se om homocystein ligger högt, då högt histamin och högt homocystein ofta signalerar att metyleringen inte är fullgod. Man bör även se över hur leverns avgiftning och metylering fungerar och se till att tarmen är frisk och i balans, då en dålig tarm bidrar med mycket endotoxiner (gifter) ut i blodet och till levern.

Att minska histaminintolerans kräver flera steg

1. Först och främst så bör man ta reda på hur högt histamin ligger och varför det ligger högt. Beror det på levern, tarmen eller födoämnesintoleranser, eller en kombination av alla 3. Om man inte kan bryta ner histamin så kan man ta daosin, enzymer som bryter ner histamin, men man behöver fortfarande fråga sig varför histamin inte bryts ner korrekt på egen hand. Man kan givetvis även undvika histaminrika födoämnen, men även här är det bättre att arbeta med kroppens förmåga att bryta ner histamin, så att man löser problemet en gång för alla.

2. När man vet hur högt histamin ligger, så kan man börja arbeta med att sänka det på naturligt sätt. Det man bör tänka på är att de näringsämnen som behövs för att leverns avgiftningsprocess även behövs för att bryta ner histamin och att just dessa näringsämnen är de som förbrukas vid stress. Det är alltså mycket vanligt att histamin ligger högt pga stress och för att det finns näringsbrist.

3. När man har tagit reda på varför högt histamin förekommer, så kan man behandla det med personligt anpassade rekommendationer. Det som brukar hjälpa är B-vitaminkomplex (gärna metylerad), metylerat folat, samt magnesium och zink i terapeutiska doser. Lägg även till höga doser C-vitamin.

Undvik de födoämnen som du inte tål, var noga med att äta ekologiskt och giftfritt och välj dina kosttillskott med omsorg så att de är fria från tillsatser. Byt gärna omega 3/fiskolja mot algolja då det är för mycket gifter i omega 3, för de som har histaminintolerans (egentligen innehåller omega 3 för mycket för alla, så algolja brukar vara bättre alternativ, bara man har korrekta nivåer av B-vitamin, zink och magnesium så att man kan konvertera vegetabiliska fetter till animaliska). Var också försiktig med viss probiotika som kan förvärra histaminintolerans.

Om du önskar vår hjälp med att mäta histamin genom provtagning på histamin, samt erhålla personlig plan för att minska histamin, så kan du boka en tid via vår bokningssida: Boka konsultation