Mat för barn med autism, ADHD och allergier

Flera nya studier, genomförda i Norge, Danmark och England, visar att barn med autism eller ADHD som slutar äta bröd och mjölk blir mycket bättre. Sambandet mellan bröd, mjölkprodukter och autism/ADHD är en relativt ny kunskap inom forskningen, men har anammats av näringsterapeuter och kostrådgivare under ett tiotal år.

En av de främsta forskarna inom området är professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet. Hennes arbete innefattar även den påverkan som bröd och mjölk har på vårt belöningssystem (… på samma vis som vid sockerberoende…). Mjölk och bröd kan verka beroendeframkallande, då det bildas ”opioida peptider” vid intag. Opioida peptider påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende.

Ni har väl inte missat Annika Röeds bok med mat för barn med autism och ADHD. Alla recept och tips i boken är gluten- och mjölkfria, och i ett kapitel fyller jag på med näringsämnen som är lämpliga som komplement m.m. Boken gavs ut 2012 och kan vara en fin guide till föräldrar till barn som har ADHD- eller autismdiagnos, eller för de som arbetar med barn som behöver denna form av specialkost.

Läs mer:
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info