Mandel, kanel, zink och krom kan fungera som naturlig reglering av blodsockret och förebygga kroniska sjukdomar

Blodsockret svajar allt mer hos befolkningen och det på grund av både stress, dålig sömn, för lite bra fetter i maten och för mycket socker (kolhydrater). Ett blodsocker som går berg och dalbana i kroppen, kommer på sikt att skapa problem som diabetes, åderförkalkning, hormonella problem och andra kroniska problem eftersom kroppens kärl och organ påverkas i allra högsta grad, när blodsockret ligger högt.


Zink för stabiliserat blodsocker

Zink är en av de mineraler som påverkar blodsockret, främst eftersom det behövs för att cellernas receptorer som fungera som mottagare av insulin och glukos. Om man har för lite zink, så minskar insulinkänsligheten markant. Lågt zink kan exempelvis bero på för höga halter av koppar eftersom koppar undertrycker zink.

Krom för ökad insulinkänslighet

En annan blodsockerbalanserande mineral är krom som dessutom visat på goda egenskaper för minskat sötsug. Kromtillskott kan alltså minska på sötsug och öka insulinkänsligheten, så att bukspottkörteln lättare kan känna av hur mycket insulin som ska frisättas när du intar sockerrika källor.


Liksom selen och magnesium som är urlakade i våra marker, så är även krom en mineral som minskat på grund av dagens jordbruksmetoder. Krom är avgörande för en frisk glukosmetabolism (sockeromsättning) och fungerar genom att interagera med cellulära receptorer som förbättrar vårt svar på insulin. För lite krom ger alltså dålig insulinkänslighet, vilket gör att bukspottkörteln inte vet hur mycket insulin som ska frisättas. Tillräckligt med krom förbättrar insulinkänsligheten främst genom att överföring av glukos från blodet till cellerna förbättras, detta genom aktivering av särskilda glukostransportmolekyler.

Mandel, nötter och frön för balanserat blodsocker

Att nötter, frön och bra fetter sänker blodsockret och ökar insulinkänsligheten är känt sedan länge. Nu kommer mer forskning som stödje mandlarnas goda effekt på blodsockret och dess förmåga att dramatiskt sänka blodsockret. Medan högförädlade livsmedel utlöser höga blodsockernivåer så kan råa livsmedel såsom mandel ha en neutraliserande effekt. Detta gäller även andra råa produkter som tar lång tid för kroppen att smälta ner och som på så sätt går långsammare ut i blodet.

Forskningsstudien om mandlarnas effekt på blodsockret presenterades nyligen i American Journal of Infectious Diseases. Studien visar att äta mandel hade en djupgående effekt på en mängd olika hälso biomarkörer detta inkluderat blodsockret. Mandel är dessutom en råvara som är full med fytonäringsämnen, antioxidanter och biologiskt aktiva ämnen som minskar risken för många kroniska sjukdomar. Enligt studien krävs ett intag på 10 g mandel per dag i kosten för att erhålla en betydande minskning av fastevärden och postprandiell blodsockernivåer.


Öka insulinkänsligheten med kanel

Kanel är ytterligare en möjlighet till ett stabiliserat blodsocker. Kanelbarken är rik på bioaktiva föreningar som reglerar effekterna av ett stigande blodsocker. I en nyligen publicerad artikel i tidskriften Phytomedicine, så kan extrakt från kanel utlösa cellulär signalering av proteiner inne i bukspottkörteln som hjälper utsöndring och reglering av insulin.

Läs dig mer:
Kolhydrater
NaturalNews

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se