Målfokusera med PSYCH-K och NLP

Äntligen så är min kurs till PSYCK-K Instructor klar..! Känns fantastiskt roligt att ha ytterligare ett kraftfullt redskap i bagaget.

Dagen gick åt till att målfokusera och integrera det som vi vill och ämnar genomföra framöver. Målformulering är oerhört viktigt eftersom det är kvaliten på den som i de flesta fall avgör om du lyckas eller inte… !

Inom NLP talar vi istället om preciserat resultat och outcome eftersom det även syftar till vad som sker efter att målet är uppnått. Om vi ska ta viktminskning som ett exempel, så kan ditt mål vara att gå ner i vikt MEN när du sedan har uppnått din önskade vikt, så har du inte längre något som motiverar dig.

Detta undviks enkelt genom att fokusera på mer långsiktiga resultat såsom tex att orka ta trapporna på vägen till jobbet, att orka leka med sina barn eller bli pigg, stark och frisk. Själva viktminskningen är då inte längre det slutgiltiga resultatet utan bara en del av hela livsstilsarbetet.

Det blir alltid som man har tänkt sig och den enda som kan ansvara för dina mål är du själv.

Att vara velig, ha ofokuserade mål, negativt formulerade önskningar och ett flackande mellan ja- och nej kan ställa till det rejält för hjärnan. Det är nästan som att gå på en restaurang och skall beställa mat, där köket är fullt av kockar, redo för att blanda exakt det du önskar.

Tänk att kyparen ger dig menyn för att du skall välja din middag och du velar länge… För att sedan säga att du iallafall inte vill ha fick… Kyparen går villrådigt tillbaka till köket och levererar ditt budskap, dvs att du inte vill ha fisk. Detta kan pågå i evinnerlighet och minskar självklart möjligheterna för att du ska få den middag som just du önskar! 

Ett annat exempel är om du hoppar in i en taxi en sen lördagsnatt och säger till taxichauffören: – Jag vill INTE åka till Cafe Opera eller Gamla stan!

www.elitkoll.se
www.piggabarn.se
www.relationer.eu