Lykopen kan minska risker för hjärt- och kärlsjukdom och cancer

Tomater är oerhört populär i västerländsk kosthållning. Tomater som odlas i gödseltråg ger inte samma näring som ekologiska tomater som får växa i naturlig, mineralrik mark. Få inser det stora potential som tomaterna har och det stora innehållet av lykopen.

Tomater ger en hög koncentration av antioxidanten lykopen, ett ämne som kan minska riskerna för vissa former av cancer och hjärtsjukdomar. En ny studie som publicerades i American Journal of Lifestyle Medicine visar att tomater kan skapa anti-inflammatoriska egenskaper och på så sätt minska riskerna för kroniska sjukdomar.


Lykopen är den aktiva substans som ger tomaterna dess klarröda färg och forskning visar att lätt upphettning ökar dess biotillgänglighet. Mer än 200 studier visar på lykopenets påverkan på prostata-, bröst-, kolon- och magcancer. Lykopen kan minska inflammatoriska markörer, systemisk inflammation och förbättra vårt immunförsvar. Tomater kan även  minska riskerna för hjärt-kärlsjukdom.

Källa: NaturalNews

Mer om frukt och grönsaker:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekolgiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info