LRF: Sifoundersökning om barnens matkunskaper

Många av våra barn vet inte var vår mat kommer ifrån. När jag har besökt och föreläst på skolor, så förbluffas jag ofta över det faktum att barnen inte vet hur fisk ser ut, hur en limpa bakas och hur olika produkter och rätter tillagas. Det kulturella arvet har tidigare varit en självklarhet, när barnen tillbringade tid i köket med sina föräldrar och morföräldrar. Sannolikt har detta minskat i samma takt som vi lagar allt mindre mat och äter allt mer snabbmat och hel- och helfabrikat.  

Intressant nog, så har LRF genomfört en sifoundersökning som presenteras idag. Den visar att hela 77 procent av landets 7-12 åringar har besökt en bondgård någon gång. Fyra av fem av barnen (79 procent) vet att mjöl är en huvudingrediens i bröd och tre av fyra vet att ost framställs av mjölk. Tre av fyra barn (75 procent) vet att baconkött kommer från gris och fyra av fem barn (83 procent) vet att havre växer på strå.

Skönt att se att barnen har bra koll trots allt, även om man blir minst sagt oroad för de 23 procent som inte har besökt en bondgård, den fjärdedel som inte vet att ost kommer från mjölk, de 21% som inte vet att mjöl är en huvudingrediens i bröd, de 25% som inte vet att bacon kommer från gris och de 17% som inte har koll på att havre växer på strå.

Läs mer i LRF´s pressmeddelande: Newsdesk

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detoxa-guiden.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se