Laxkonsumtion under graviditet ger ökad DHA och EPA i mammans navelsträngsblod

En ny randomiserad studie har utförts på 123 gravida kvinnor som alla hade låg konsumtion av fet fisk. Studien visade att intag av odlad lax (2 portioner per vecka) from graviditetsvecka 20 och framåt associerades med en ökning av det totala EPA och DHA intaget.

Gravida kvinnor som äter två portioner lax per vecka kommer således att öka sitt intag av EPA och DHA, vilket ger bra utveckling för barnets hjärna och nervsystem m.m. För lite DHA och EPA kan orsaka koncentrationssvårigheter och/eller hjärnproblem hos barnet.

Det är dock viktigt att den fisk som mamman väljer, är utan kemikalier och alltså inte viltfångad. Om fisken är odlad bör den vara odlad på algpulver, inte på sojabaserat kraftfoder. Den bör också vara odlad utan tak, så att det finns gott om D-vitamin i fisken.

Reference:”The Salmon in Pregnancy Study: study design, subject characteristics, maternal fish and marine n-3 fatty acid intake, and marine n-3 fatty acid status in maternal and umbilical cord blood,” Miles EA, Noakes PS, et al, Am J Clin Nutr, 2011 Aug 17; [Epub ahead of print]. (Address: Institute of Human Nutrition and Developmental Origins of Health and Disease Division, School of Medicine, University of Southampton, Southampton, United Kingdom).

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se