Lär dig mer om B1 (tiamin), B2 (Riboflavin), B6 (Pyridoxin), B9 (Folsyra) och B12 (kobalamin)

Vitamin B1 (tiamin)


Vitamin B1 är vattenlöslig och kan inte lagras i kroppen. Då vitaminet lätt utsöndras vid svettning, så kan det påverkas av obalanser i svettproduktionen.  Det är också lätt att brister uppstår om du till största delen hettar upp dina B-vitaminkällor. Brist är vanligt hos människor som lider av diabetes, är rökare, dricker stora mängder alkohol eller som ammar.


Vitamin B1 är viktig för hjärnan, nervsystemet, hjärtfunktionen och fungerar som ett coenzym vid kroppens kolhydratmetabolism. Det reglerar även vår saltsyreproduktion, främjar tarmens rörelser och påverkar flertalet andra organ.


Vitamin B2 (Riboflavin)


Riboflavin är en vattenlöslig vitamin, vanlig som livsmedelsfärg och med skyddande egenskaper vid luftföroreningar. Den är viktig för hår, hud, naglar och framförallt, för cellernas energiproduktion och för andra näringsämnens funktioner.


Vitaminet behövs för att spjälka kolhydrater, fetter och proteiner. En av de viktiga egenskaper som ses hos vitamin B2 är att det inverkar i leverns avgiftning och verkar som en antioxidant. Liksom vid brist på vitamin B1, så uppstår B2-brister vid rökning och alkoholintag men även från kaffe och the.

Vitamin B6 (Pyridoxin)


Vitamin B6 finns i sju olika former, är vattenlöslig och behöver således tillföras dagligen. B6 finns i merparten av den mat vi äter, så är det relativt ovanligt med brister. Brist kan uppstå vid kosthållning rik på protein, eftersom B6 behövs för att omvandla aminosyror i kroppen.


Vitamin B6 behövs för omsättning av protein, fett och kolhydrater, balansering av hormonella förändringar och för rätt balans mellan natrium och kalium. Den krävs för celldelning och tillväxt, skyddar våra nervceller, främjar produktion av röda blodkroppar och bildar nervernas signalsubstanser. 


Den aktiva formen av vitaminet, pyridoxalfosfat, är nödvändigt för den enzymatiska reaktion som reglerar frisättning av glukos från glykogen. Det kan även användas vid inlärningssvårigheter och hudproblem. Vitamin B6 motverkar tillverkning av det giftiga ämnet homocystein, som kan skada hjärtmuskeln och kan lindra illamående.


Vitamin B9 (folsyra)

Vitamin B9 finns i olika former av folater, som alla sammanfattas som folacin. Folsyra är viktigt för tillväxt hos fostret hos en gravid kvinna, främst under graviditetens första månader och vid senare frisättning av amningsmjölk.


Vitamin B9 inverkar på vår matsmälning, vid bildande av röda blodkroppar och vid syntesen med DNA och RNA. Den främjar celldelningen och minskar halterna av giftigt homocystein.

Vitamin B12 (kobalamin)


B12 är central för hjärnan och nervsystemet, för energiproduktionen och hjälper till att bilda och förnya röda blodkroppar.  Den är också viktig för DNA-syntes, reglering och vår fettsyra-syntes. För att kunna ta upp B12 längre ner i tarmen, så krävs normal frisättning av instric factor, som tillsammans med magsyra och pepsin utsöndras från magsäckens slemhinna. För lite frisättning, ger således brister samt vid åkommor som påverkar slemhinnan, såsom magkatarr eller magsår.


Brist på B12 kan även uppstå vid bristfällig kosthållning, hos veganer, vegetarianer, rökare, vid högt intag av alkohol, intag av p-piller eller vid tarmsjukdom. Kroppen kan klara de funktioner som B12 har, genom att använda folsyra (B9) istället, men det är självklart en sämre lösning.

Mer om B-vitamin:

www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net