Lär dig mer om aronia som medicinalväxt och hur du gör din egen aroniasaft, aroniasylt och aroniaté!

Liksom älgört, så hör aronia till rosväxterna och är fantastisk både som te, sylt och i matlagningen. Aronia är släkt med rönnen, och är fulla av antioxidanter, vilket syns på bärens intensivt röda eller blåa färg. Bäret är dessutom väldigt rik på C-vitamin och används för att förebygga vissa former av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaninerna i bäret boostar immunförsvaret rejält och är en god hälsoinvestering, oavsett om man är frisk eller sjuk. Det innehåller även vitamin A, E, betakaroten samt mineraler som magnesium, kalcium och järn.


Gör din egen naturliga aroniasaft:


1 ½ liter (ca 1 kg) aroniabär
1 liter vatten
2-3 vaniljstänger
3 dl torkad och hackad frukt 
2-3 tärnade äpplen


Rensa och skölj bären noga. Lägg dem i en kastrull, koka upp vatten och häll över. Låt bären stå i cirka 12 timmar och häll sedan av vattnet och skölj bären lite lätt i en durkslag. Häll sedan nytt kokande vatten över bären och låt stå ytterligare 12 timmar, för att sedan hälla av vattnet igen. Upprepa denna procedur 4-5 gånger, så att bären lakas ur, och var noga med att skölja bären mellan. Om du inte lakar ur bären, så blir smaken kärv och sträv och du behöver sannolikt mer sötning för att kunna dricka saften.

På fjärde eller femte dagen, så kokar du bären i ovan nämnda vattenmängd, tillsammans med den äppeltärningar, torkad frukt och vaniljstänger. Koka tills bären är helt sönderkokta och mosa ut saften lite lätt med en sked. Sila saften och häll upp på flaska. Du kan sterilisera glasflaskor genom att koka dem eller ha dem i ugnen i cirka 10 minuter.

Aroniasylt, aroniaté och aroniamos 

Använd fruktköttet som blir över till att antingen göra aroniamos, aroniasylt eller som bas i brödbakning eller matlagning. Om du gör aroniamos, så tar du bort vaniljstängerna och mixar alla ingredienser som är kvar efter att du silat bort saften. På så vis erhåller du sötma från de äpplen och torkad frukt som du har kokat med bären. För att koka té, så använder du saften och späder med vatten och hettar upp. Du kan också torka bär och blad, för att sedan använda med upphettat vatten.

Läs gärna mer på våra kostsajter:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info  
www.gravidkost.se
www.zarahssida.se