Läkemedelsrester i fiskar ändrar fiskarnas beteende

Jag har tidigare skrivit om att fiskar innehåller alla de läkemedel som vi människor använder, då det spolas ut både läkemedelsrester och metaboliter (från vår avigiftng ut i våra vattendrag). Och då har vi inte ens nämnt alla processkemikalier, tungmetaller, kemikalier m.m. som människans framfart bidrar med.

I fredags (15 februari) publicerades en artikel i SvD, om att våra fiskar innehåller läkemedel och att deras beteende påverkas av de läkemedelsrester som de kontamineras med. Enkelt förklarat så ändras fiskarnas beteende p.g.a. läkemedelsrester som reningsverken inte får bort ur avloppsvattnet. Enligt forskare, så blir fiskarna modigare och glupskare, vilket kan ha ekologiska effekter. Vi får inte heller glömma att de läkemedelsrester som finns i fiskarna, sedan koncentreras ytterligare desto högre upp i näringspyramiden vi kommer, och att dessa rester till slut hamnar hos oss människor. Och för att inte glömma… vi dricker ju faktiskt samma vatten som fiskarna.  

Slutsatsen är att även små koncentrationer av läkemedel kan ha betydande ekologiska och evolutionära effekter. Att sluta använda läkemedel är ett alternativ, och att vi utvecklar reningsverk som kan fånga upp miljöfarliga läkemedel. Dock så skall slammet ta vägen någonstans, och om det används som nu, dvs att reningsslammet läggs tillbaka ut på åkrarna, så har vi samma problem fortfarande.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fiskar-blir-modiga-och-glupska-av-lakemedelsrester_7916356.svd

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu