Lågt serotonin, varför SSRI inte fungerar och varför det är svårt att sluta med SSRI-preparat

När man misstänker lågt serotonin, så bör man först och främst fråga sig varför serotonin ligger lågt. Vanligtvis så är det ett resultat av långvarig stress, då serotonin (tillsammans med tex GABA) frisätts för att hantera stress. När du hamnar i en stressituation, så frisätts kortisol tillsammans med adrenalin för att hjälpa dig hantera det flykttillstånd som kroppen anser sig befinna sig i. Kroppen frisätter då även serotonin och GABA för att lugna systemet.

Serotonin blir lågt av olika konkreta orsaker. Det ena är att det hör samman med progesteron (östrogen och GABA hör samman), och blir lågt när progesteron blir lågt. Progesteronvärdet blir ofta lågt av långvarig stress, eftersom progesteron är förstadie till stresshormonet kortisol. Det andra är att det blir lågt av långvarig stress, eftersom det frisätts för att lugna systemet vid varje stressreaktion som förekommer i din kropp. Vid denna typ av långvarig stress så har vi vanligtvis även låg kortisolfrisättning, vilket är viktigt att ha i beaktning innan man medicinerar med SSRI-preparat. SSRI sänker nämligen kortisol ytterligare, vilket kan påverka dina kortisolnivåer negativt och bidra till ännu lägre värden. Serotonin är även antagonist till testosteron, vilket innebär att övermedicinering av SSRI kan ge minskade testosteronnivåer hos både kvinnor och män. Serotonin ökas naturligt av östrogen, vilket innebär att låga östrogennivåer är en vanlig orsak till lågt serotonin.

Vid lågt serotonin kan det även förekomma brist på det material som behövs för att bilda serotonin, i detta fallet aminosyran tryptofan. Tryptofan får vi via maten vi äter, men det förutsätter att vi äter kost som är rik på tryptofan, att vi har god matsmältning så att vi bryter ner protein och tar upp aminosyrorna korrekt. En vanlig orsak till lågt tryptofan och aminosyrabrist överlag är låg magsyraproduktion, och således låg produktion av det enzym som bryter ner protein (pepsin). Lågt tryptofan kan även bero på just långvarig stress eftersom hög förbrukning av serotonin, innebär att allt material till slut använts upp.

Annan orsak till lågt serotonin, kan vara att det finns gott om material men att det inte konverteras vidare till serotonin och melatonin. Första steget i denna cykel är tryptofan, som sedan omvandlas till serotonin. För omsättning av tryptofan krävs även B2 och B3, och för konvertering från tryptofan vidare till 5-htp krävs folat, B6 och magnesium. Konvertering från 5-htp vidare till serotonin kräver sedan zink, magnesium och B6. För att serotonin sedan ska konverteras vidare till melatonin komplett mörker. Kroppen producerar alltså serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. Om man saknar dessa viktiga näringsämnen för konvertering av serotonin och melatonin, vilket är vanligt eftersom just zink, magnesium och B-vitaminer förbrukas vid stress, så konverteras de inte korrekt och serotonin och melatonin blir lågt. Om man vid konverteringsbesvär använder 5-htp eller kosttillskott med tryptofan, så innebär det att dessa värden istället blir höga, eftersom de inte konverteras vidare korrekt. Det är även viktigt med omega 3 för att modulera signalsubstanser som dopamin och serotonin.

En sista orsak är att det även kan saknas de bakteriestammar som krävs för att konvertera serotonin, vilket i detta fall är e.coli. E.coli elimineras från vårt dricksvatten med hänsyn till magsjukebakterier, men det är en stor familj och delar av den familjen krävs för att konvertera serotonin. E.coli finns att köpa som probiotiska droppar. Om man misstänker serotoninbrist och har besvär med tarmen och matsmältningen, så bör man undersöka tarmfloran i ett mikrobiomtest. Om man däremot misstänker att serotoninbrist hör samman med långvarig stress, så bör man mäta både mikrobiomtest, kortisoltest (i saliv) samt även signalsubstanser (i urin).

SSRI-preparat kan givetvis ge tillfällig lindring och vara en akut lösning, men det löser inte orsaken till besvären, vilket innebär att man aldrig kan sluta med dem. Det är också viktigt att ta hänsyn till att lågt serotonin hör samman med andra saker, så det är inte bara något man bör medicinera bort.

Sen är det viktigt att se inåt och fundera på varför man inte mår bra, är trött, nedstämd, orolig eller har ångest. Många av oss är vana sedan barnsben att medicinera bort våra smärtor, men inre obalanser behöver justeras med livsstilsförändringar, kärleksfullt omhändertagande av oss själva och att vi hela tiden frågar oss vad kroppen försöker säga oss. Det går inte att medicinera bort obalanser.

Det kan också vara bra att påpeka att många patienter som inte får god hjälp av SSRI-preparat faktiskt inte har besvär med lågt serotonin, utan med den cykel som konverterar dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa signalsubstanser påverkas också av långvarig stress, och man kan då ofta se att dopamin ligger högt och inte konverteras vidare till noradrenalin och adrenalin. Detta beror på att det saknas de näringsämnen som krävs för att konvertera dopamin vidare till resterande del av cykeln. Cykeln ser ut enligt följande: Aminosyran fenaylalanin omvandlas till aminosyran tyrosin, som sedan omvandlas till L-dopa. L-dopa omvandlas sedan till dopamin, som omvandlas till noradrenalin och sist adrenalin. Vid långvarig stress kan denna cykel även påverkas eftersom stress kräver frisättning av adrenalin och noradrenalin, som liksom kortisol, blir låga efter lång tids stress. Det är också intressant att påpeka att högt dopamin hör samman med östrogendominans, då östrogen ökar dopamin och därmed kroppens drive. Det är alltså viktigt att sambehandla hormoner och signalsubstanser för bästa resultat. En annan viktig aspekt är att just denna cykel är den vanliga orsaken till ångest och oro. Den typen av symtom hör sällan ihop med lågt serotonin, vilket innebär att man ofta behandlar fel. Vid felbehandling blir serotonin istället högt, eftersom det inte förekommer ett lågt värde från start.

Anledningen till att det är ytterst svårt att sluta med SSRI eller andra preparat som tex voxra, är att man inte har korrigerat orsaken till de besvär som finns. Om du har brist på näringsämnen som krävs för konvertering, brist på viktiga tarmbakterier eller har förbrukat upp kroppens depåer, så behöver detta korrigeras innan du slutar med ditt antidepressiva läkemedel. Detta gäller även läkemedel som arbetar på dopamin, noradrenalin och adrenalin-cykeln. Orsaken finns annars kvar, och då kommer dina symtom tillbaka så snart du slutar med ditt läkemedel.

Svensk sjukvård behandlar vanligtvis utan att först mäta hormoner eller signalsubstanser, vilket är felaktigt. Man ska alltid mäta signalsubstanser och hormoner innan man behandlar, för att ha en klar bild över vad som är orsak till problemet samt också vad man kan göra för att korrigera de obalanser som finns. Det är inte alls bra att skriva ut SSRI eller syntetiska hormoner, utan att ens veta om det är det som behövs. Då skapas det ännu mer obalans. Det är också viktigt att gå till botten med problemets orsak, för att se om det finns saker som vi själva kan ändra på. Denna typ av förändringar kan vara att prioritera bättre sömnvanor, förändra negativa relationer, minska ner på stress, förbättra kostvanor, dricka vanligt vatten istället för kaffe eller alkohol, att se inåt och fundera på om du lever livet på ett positivt och kärleksfullt sätt etc.

Om du önskar hjälp att mäta signalsubstanser och hormoner, så kan du boka tid via vår bokningssida eller via vår bokningsmail: tidsbokning@zarahssida.se

Se gärna denna mycket viktiga triologi om hur SSRI påverkar vårt samhälle: Who cares in Sweden