Låga D-vitaminnivåer kan ge allergier (tex jordnötsallergi) hos barn

En studie på mer än 3000 barn visar att låga D-vitaminnivåer är associerade med ökade risker för att barn ska utveckla allergier. Studien bygger på en avhandling som publicerats den 17 februari i Journal of Allergy and clinical immunology. Forskningen utfördes av Albert Einstein College of Medicine på Yeshiva University.


Studiens forskare tittade på D-vitaminserum i blodet hos mer än 3100 barn och ungdomar och 3400 vuxna, mellan åren 2005-2006. Proverna kommer från National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), ett program med studier som är tll för att bedöma hälso- och nutritionsstatusen hos vuxna och barn i USA. Undersökningen är unik eftersom den kombinerar intervjuer, läkarundersökningar och laboratorieundersökningar.

En av de bedömda blodproven var testpersonernas känslighet för 17 olika allergener, vilket genomfördes genom att mäta nivåerna av immunoglobulin E (IgE), ett protein som kroppen skapar när immunsystemet reagerar på allergener (ämnen som man inte tål).  


Resultatet visade inte på samband mellan D-vitaminnivåer och allergier hos vuxna men för barn och ungdomar, var låga D-vitaminnivåer associerade med känslighet för 11 av de testade 17 allergener, detta inkluderat både miljömässiga allergener (t.ex. ambrosia, ek, hund, kackerlackor) och allergen mat såsom t ex jordnötter).

Barn som hade D-vitaminbrist (definierat som mindre än 15 nanogram D-vitamin per milliliter blod), var riskerna 2,4 gånger större för att utveckla jordnötsallergi än hos de barn som hade tillräckliga nivåer av vitamin D (mer än 30 nanogram D-vitamin per milliliter blod).


Mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz
Källa: Eurekalert.org

www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se