Låg vikt, kondenserad mjölk och smörgåsar för barn

Min son väger för lite

Fråga:
Min son är 1,5 år och väger strax under 8 kg men följer längdkurvan på den lägsta nivån. Han har sedan i augusti vägrat låta mata sig med sked utan vill själv äta. Tycker inte om postatismos, bröd och kolhydratrika produkter förutom lite pasta och ris. Han gillar dock ägg i alla former, kyckling och ibland vill han äta smör. Det verkar vara en GI-kille och uppenbarligen är han ett bevis på att GI-kost fungerar. Trots att han numera endast dricker cirka en flaska välling till natten äter han ytterst lite. Han är otroligt pigg och alert och sitter i princip aldrig still. Blev så ledsen efter mitt BVC-besök idag då den nya BVC-sköterskan började tala om hur vi skulle göra med matsituationen (som om vi inte hört detta tusen gånger redan). Han gillar helt enkelt inte mat som andra barn – vill hellre leka och busa och klarar sig uppenbarligen på ingenting. Nu hoppas vi på remiss till ätteamet på Sachsska barnsjukhuset. Tycker Du vi ska sätta ut vällingen till natten?

Svar:
Så länge din son följer viktkurvan, så behöver du inte känna oro. Det är mycket olika från barn till barn men att han gillar osöta saker är positivt om du frågar mig. Det gör det enklare för er att introducera nya smaker, då de beska smakerna annars kan ta tid att vänja sig vid. 10-20 gånger kan det ta innan ett barn lär sig vid en ny smak och det är kanonbra om de söta smakerna inte är överrepresenterade. Dock, så behövs det en kolhydratkälla för att han ska få i sig det han behöver. Kolhydrater är även frukt, grönt, bröd och pasta och ris är toppen.  Barn är så olika och de äter tills de är mätta. I perioder, så kan det tyckas vara för lite men ofta får de det som de behöver. Tjata eller truga inte utan försök att introducera mindre söta kolhydratkällor. Vällingen kan vara en bra idé om ni känner oro och se om han äter eller inte.

Kondenserad mjölk
 
Fråga:
Jag har hittat ett efterrättsrecept som jag vill prova, men det innehåller kondenserad mjölk. Jag hittade inget på förpackningen om pastöriserad eller ej, och vet alltså inte om jag kan äta det eller ej? I receptet ska den tillagas, men inte speciellt länge, och inte på någon direkt värme.
 
Svar:
Hej Linda och tack för din fråga! Kondenserad mjölk är mjölk som reducerats genom kokning, sötats med socker och därmed fått en tjockflytande konsistens, gulaktig färg och söt smak (www.recepthjalpen.se). Pastörisering innebär att hetta upp (över 70 grader så dör de bakterier som kan orsaka listeria) Då kondenserad mjölk har kokats redan innan du inhandlar den, så är det helt okej att äta under din graviditet.

Smörgåsar för små barn

Fråga:

Vad rekommenderar du för pålägg på en smörgås för ett barn som är 8,5 månader? Vad för sorts bröd? 

Svar:
Ett litet barn bör inte äta för grovt bröd av två anledningar. Den ena är att fullkorn mättar lite för snabbt och den andra är att deras tarmsystem inte är färdigutvecklat. När de äter saker som är svårsmälta och i bitar, så kan de få ont i magen. Deras mag- tarmsystem fungerar ungefär som när vi vuxna har magsjuka, dvs;  de har hög genomsläpplighet och maten passerar väldigt snabbt genom kroppen. Ett bröd kan dock vara bra utan att vara fullkorn och det du bör fokusera på är att brödet skall vara osötat och gärna med dinkelmjöl. Fazer och Axa är kanonbra märken om du behöver tips. Bra pålägg är skinka, kalkon, ost (28 %-ig) eller mjukost. Leverpastej bör vara utan socker men är en toppenkälla med järn. Undvik sockerrika källor som kaviar och mesost.