Kostvanor vid förhöjt C-reaktivt protein (CRP)

I en studie med 2 031 patienter (53 procent kvinnor, 47 procent män, med 12,5 års uppföljning), syntes tydliga paralleller mellan högt CRP och mindre hälsosamma kostvanor. De testpersoner som hade högt intag av grönsaker och vegetabilska oljor, och således högre intag av essentiella fettsyror och mikronäringsämnen hade betydande lägre nivåer av CRP. Detta beror med största sannolikhet på att omega 3 och intag av antioxidanter motverkar inflammatoriska processer.  
 
Reference: ”Dietary patterns and risk of elevated C-reactive protein concentrations 12 years later,” Julia C, Meunier N, et al, Br J Nutr, 2013 Jan 10; 1-8. [Epub ahead of print]. (Address: Unité de Recherche en Epidémiologie Nutritionnelle (UREN), U557 Inserm/INRA/Cnam/Université Paris 13, 74 rue Marcel Cachin, F-93017 Bobigny Cedex, France).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu