Kortisol, stress från allergener, miljöstress, binjureutmattning och utbrändhet

När jag lyssnade på Jeffrey Bland häromdagen, så talade han just om kolesterolets positiva egenskaper, att det fungerar antioxidativt i kroppen, att det är en förelöpare till kortisol, vilket i sin tur hämmar inflammationer m.m.

Med för lite kortisol, vid tex utmattning av binjurarna, så minskar vår förmåga att ta omhand och motverka inflammationer, allergier m.m. som kortisol annars ska dämpa och motverka. Det är med anledning av det som hög stress, både mental och fysisk, kan skapa autoimmuna responser i kroppen. Samma effekt som vid hög stress och utmattning, får man om man äter för kolesterolfattigt eftersom det inte finns tillräckligt med material till bra kortisolproduktion. Hög stress minskar dessutom DHEA i blodbanan, vilket innebär att östrogen minskar ( DHEA är byggsten till östrogen). Eftersom östrogen har som uppgift att skydda våra blodkärl, så ökar riskerna av hjärt- och kärlsjukdom om östrogen i blodet blir för lågt. Vi blir naturligtvis även infertila och vår andra hormonella obalanser, när kortisol, adrenalin och noradranalin är högt och östrogen är lågt.

Om vi har högt kolestrol under lång tid och påfrestar frisättningen från våra binjurar, så kommer produktionen att minska och till slut frisätter vi inget kortisol eller väldigt lite. Då kortisol är det ämne i kroppen som väcker oss på morgonen, så är det oerhört viktigt at produktionen fungerar som den ska. När produktionen lägger av, så kan vi inte längre ta oss ur sängen på morgonen, dvs, vi är utmattade (lider av binjureutmattning). Om vi däremot drabbas av fara, så produceras våra flykthormon, adrenalin och noradrenalin, och vi klarar att tillfälligt aktiveras oss. Det är därför en utbränd person kan ta sig iväg till jobbet eller springa om det börjar brinna, eftersom de då drivs av helt andra hormoner.

För att förbättra och öka sin kortisolproduktion igen, så krävs att binjurarna får vila samt god tillförsel av näring. Kända näringsämnen som är extra viktiga är B-vitamin, C-vitamin (höga doser), bra fetter (tex kokosfett) samt att man ser över sin tarmflora och inflammationer i kroppen och läker ut dessa med bra näring. Om tarmen krånglar är det en förutsättning att kombinera med probiotika, matsmältningsenzymer (eftersom dålig matsmältning innebär sämre upptag av näring och dålig tarmflora), psylliumfröskal som motionerar tarmen samt även glutamin om tarmens slemhinna är påverkad.

Stress kan ju nämligen komma från olika saker, inte bara ren konkret stress som vi oftast tänker på.  Idag är de flesta påverkade av miljöstress från kemikalier, miljögifter, tillsatser, golvfärg, hudvårdsprodukter, hushållsprodukter, hårvårdsprodukter m.m.m.m. samt av stress från traumatiska situationer, från livssituationer som han/hon inte själv kan påverka samt från stress alla de många intryck som vår kropp behöver bearbeta varje dag.

En annan stress som blir allt vanligare är stress från allergier, intoleranser. Allergi mäts med IgE-mätning och är de allergier som skapar snabba allergiska reaktioner, såsom tex jordnötsallergi som kräver sjukhusvård. Sen finns det även de intoleranser som kan yttra sig i en slemhinnereaktion (IgA) och som irriterar slemhinnorna, framförallt i tarmen och lungorna. Denna irritation kan gå över till att bli en mer svårbehandlad IgG-reaktion om man inte avlägsnar de allergener som skapar intoleransen. Det är viktigt att undersöka vad man är överkänslig mot och ta bort dessa ämnen eller minimera dem, så att man inte äter dem dagligen.

Förutom ovan nämnda näringsämnen och eliminering av allergener, så bör man se över sin matsmältning eftersom dåligt smält mat stressar systemet och skapar endotoxiner (gifter som bildas i tarmen när maten inte är smält). Tugga maten noga, se till att ha mineralbalans och god produktion av saltsyra/magsyra. Ät gärna mer BRA salt och undvik processat salt eftersom salt (natrium) är en av de faktorer till att cellerna kan behålla vätska (eftersom vatten följer salt och brist på natrium ger brist på vatten i cellerna). Mineraler är också en förutsättning för tillverkning av saltsyra och för många av kroppens andra funktioner.

Om man har problem med matsmältningen, bör man alltid komplettera med matsmältningsenzymer, eftersom det hjälper maten att smältas, så att näringen kan tas upp ordentligt i tunntarmen. Även extra kolesterol och salter kan behövas, eftersom de, tillsammans med lecitin är byggstenar till den galla som levern producerar och som lagras i gallblåsan inför nedbrytningen av fett.

Så med andra ord… Se över ditt schema, minska ner miljöstress, tar bort allergener, öka intaget av näring och komplettera med C-vitamin, B-vitamin, aminosyror, svavel (för att öka kroppens avgiftning) och i värsta fall, med binjureextrakt. Komplettera även med mineraler, probiotika och matsmältningsenzymer.

Mer om medicin och hormoner:

www.skoldkortel.info
www.kostkoll.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se