Kan vitaminer förlänga eller förkorta livet..?

Igår publicerades en artikel om en ny studie som visar att de som äter vitamintillskott inte lever längre än de som inte erhöll tillskott. Som alltid, så får man inte glömma att studier kan utföras på olika sätt, och att de ofta tar saker ur ett holistiskt samband. Resultatet beror dessutom på vad man VILL leta efter.

I alla sammanhang, så bör man fråga sig vad det är för andra skillnader mellan testgrupperna. Att de har ätit vitaminer är endast en del av många saker och vi vet inte heller hur de som åt vitaminer mådde under sin livstid. Kanske mådde de väldigt mycket bättre och var väldigt mycket friskare än den grupp som inte åt vitamintillskott..?

Andra faktorer som man ”glömmer” att påtala, är vad man har använt för tillskott. Är de naturliga eller inte, är de upphettade eller inte, har de bra upptag eller inte, har testpersonerna bra eller mindre bra upptag i tarmen, har de ätit bra mat för övrigt, dricker de alkohol, eller röker de..? Andra saker som är intressanta är deras övriga hälsostatus, om de sover som de ska, om de tränar, andas ordentligt, är stressade… m.m.m.m.

Att vi inte skulle behöva vitaminer är som att säga att vi kan leva utan luft och vatten. Vi bör se på näringsämnen med stor ödmjukhet, eftersom det är de som är kroppens byggstenar. Utan vitaminer och mineraler kan ingen av oss fortsätta att leva eller återhämta oss. Sen är det min och många andras största önskan att våra grödor skulle ge oss den näring som vi behöver, men sanningen är att det inte är så det ser ut i praktiken. Urlakande marker, upphettning av maten, processade livsmedel, ökad press och stress, påfrestning från miljögifter m.m. gör att vi kräver långt mycket mer näring från andra källor, än för 40-50 år sedan. Ökat avgiftningsbehov och stort sockerintag minskar tex våra mineraldepåer, medan allt innesittande ger dåliga D-vitamindepåer.

Vad är det som säger att den grupp som fick vitaminer inte var storrökande partylejon som åt pizza tre dagar i veckan..?

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu