Heminsemination – hjälp för dig som har svårt att få barn

Spruta för heminsemination
Spruta för heminsemination

Vi har vid flera tillfällen, tagit upp insemination som alternativ vid barnlöshet. Heminsemination nämns sällan, och vi vill gärna lyfta det i en egen artikel.

Heminsemination passar för dig som kan tänka dig att testa hemma på egen hand. Det kan vara svårt för en man att prestera under press och då är heminsemination ett bra alternativ. En annan orsak till att inseminera själva kan vara att man som samkönat par önskar ett barn på enkelt och inte kostsam vis.

Heminsemination är enkelt. Testa med ägglossningsstickor vid den period som ni förväntar er en ägglossning. När stickorna indikerar ägglossning så ser mannen till att prestera spermier i en burk (använd alltid en steril och helt torr burk).  Mannen eller kvinnan drar sedan upp spermierna i en spruta, anpassad för insemination (se länk nedan). Kvinnan kan själv göra in sprutan så långt som möjligt och sakta spruta in innehållet, alternativt att partnern hjälper till och försöker hitta livmoderöppningen. Om kvinnan använder bioidentisk progesteronkräm så kan hon gärna för in lite kräm längst bak till livmodertappen. Kvinnan kan sedan ligga ned med baken på en kudde i 30 minuter. Försök gärna få till en orgasm innan ni avslutar försöket. Det går också bra att föra in en menskopp, så att sperman stannar kvar och inte rinner ut.

20180625_210522

Som extra tips kan nämnas att det finns medicinslang att köpa till som komplement till sprutan. Fördelen med denna typ av slang är att den fungerar som en förlängning på sprutan vilket gör at sperman kommer längre in, plus att det är lättare att avfyra sprutan när det är dags. OBS! Spermierna ska inte dras upp i sprutan, utan endast i slangen.

Bra sprutor och information finns på följande hemsidor:

barnochfertilitetsbutiken.se

heminsemination.nu