Har du receptkoll?

Fråga:
Du ändrade ett recept åt mig och visserligen, så blev det mycket godare och funkur för alla i mina familj. Jag undrar, varför ändrade du till exempel buljong till fond i receptet? Och vad är skillnaden mellan vanlig mjölk och havre/sojamjölk? Varför smör till stekning och inte olja?

Svar:
Buljong innehåller oftast härdade fetter och det är därför det är i tärning. Fonden är i princip alltid fri på skadliga fetter, vilket gör det mer hälsosamt och även lättare att tillsätta i slutskedet på tillagningen (minskat påfrestningar från långa koktider). Desto hårdare, desto mer härdning.

Vanlig mjölk innehåller mjölksocker medan havren är både B-vitaminrik och har mer protein från havren, ger ett laktosfritt alternativ samt en sötma som lyfter fram smaken på ett sätt som du inte skapa med vanlig mjölk. Smör är det bästa att steka i eftersom det är det enda alternativ (förutom kokosolja) som är naturligt och produceras i en naturlig process. Oljor som hettas upp under tillagning och tål inte temperaturer på samma sätt som smör. Det gör att det blir en härdning även här…

De kallpressade olljorna är hälsosammare eftersom de inte har hettats upp MEN de hettats ju även upp under matlagingen. Använd gärna kallpressade oljor till att smaksätta maten efter att kok- eller stektiden är klar.

Läs mera på: Receptkoll