Grilla klimatsmart

Sommarsol och grilltider går hand i hand och nu finns det även möjligheter för dig som grilla klimatsmart! Gasolgrills gasol är en fossil petroleumprodukt och därmed släpper ut koldioxid, vilket  påverkar vårt klimat när det förbränns. Välj istället en vanlig kolgrill som värms upp av miljömärkt grillkol.

Det tar visserligen lite längre tid att värma upp men använd tiden till att istället förbereda och komma ner i varv. Den primitiva väntan som grillkvällen ger, är faktiskt en av de charmiga aspekter som ger grillningen dess tjusning. Använd ett lock om ni vill att det ska gå lite snabbare.


Nytt på marknaden är miljömärkt kol under namnet FSC, vilket innebär att skogen är bättre skött ur miljösynpunkt. Även SIS är kol som kommer från träd som är behandlade på icke-kemiskt  vis. Är du osäker om din kol är miljövänlig? Kontrollera ursprunget till kolen, då  närproducerat sparar in på transportutsläpp.


Tändvätska är ett vanligt inslag på grillkvällen, det tillverkas av paraffin och är därmed en fossil oljeprodukt. Liksom gasol bildar paraffinet koldioxid när det förbränns, vilket gör el-tändaren till ett långt mycket bättre alternativ.  Om du trots allt väljer tändvätska, så är den med etanol bättre och skonsammare mot miljön.


Engångsgrillen har blivit otroligt populära och syns på var och varannan picknick, på stranden eller hemma hos dem som inte förunnats med en stationär grill. Produkten innehåller paraffin och dess tillverkningensprocess förbrukar energi och ger fossila utsläpp. Om du trots detta väljer att grilla på engångsvis, så tänk på att slänga förpackningen i metallåtervinningen. 


Köttproduktion orsakar utsläpp av växthusgaser, både i form av metangas från djurhållning och lustgas från tillverkning och användning av konstgödsel till att odla foder. För att undvika dessa milöbovar, så är KRAV-märkt kött att rekommendera. Ekologiska grönsaker, KRAV-märkt lax eller kyckling är andra alternativ som inte inverkar på vår miljö. Sojaalternativens påverkan på regnskogsskövlingen har länge påtalats, vilket gör produkter med ingredienser som ärtor, havre och böner till utmärkta alternativ.