Gravida kvinnor och C-vitamin under graviditet och förlossning

Vitamin C och graviditet

Ofta talar man om vikten av bioifdentiskt progesteron, järn och folsyra under graviditeten, men det är också viktigt med adekvata nivåer av C-vitamin. Det finns studier som visar att det är klokt med höga doser av C-vitamin under graviditeten, samt att det är den enda gången som kvinnor producerar C-vitamin på egen hand. Generellt så behöver vi få C-vitamin via kosten vi äter, men under graviditeten produceras C-vitamin hos den havande kvinnan. Detta framgår av forskning av Dr Klenner, en känd forskare som studerar om just C-vitamin. Informationen nedan presenteras av Suzanne Humphries under en föreläsning (tips av Marianne Arnström, en god vän till mig som är mycket duktig på kvinnliga hormoner och hälsa).

Enligt studier finns indikation om att det är viktigt att inte sluta abrupt med höga doser C-vitamin , då  ett foster som vant sig med höga C-vitaminnivåer fortsätter dra till sig stora doser C-vitamin om nivån plötsligt går ner. Detta kan således innebära att mammans C-vitaminnivåer minskar.  Fostret tar alltså så mycket C-vitamin som det behöver, vilket innebär att mamman behöver stora mängder C-vitamin som stöd under graviditeten.

C-vitamin behövs till många av kroppens funktioner, såsom att bygga kollagen, för optimal och korrekt celldelning, för fungerande enzymer, för nedbrytning av fett samt för att fostret ska utvecklas normalt. Enligt Dr Klenner och hans forskning har C-vitamin positiv effekt på huden, levern, moderkakan, för senor och ligament, perineum (område mellan anus och könsorgan), för förlossningen, vid blödningar efter förlossningen samt ger mindre risk för att moderkakan lossnar för tidigt. Det framgår även av studien att låga C-vitaminnivåer är vanligare vid havandeskapsförgiftning.

Mängd C-vitamin under graviditet och förlossning

Intressant är att både placenta och navelsträngsblod efter förlossningen innehåller 2 gånger mer vitamin C än mamman har i sitt system. Barnet har också dubbelt så mycket C vitamin som mamman, medan fostervattnet har tre gånger så mycket C vitamin. Fostret behöver mycket vitamin C under hela graviditeten men framför allt då det växer som mest. Det är också viktigt att känna till att det behövs enorma mängder vitamin C när fostret och mamman utsätts för stor stress under graviditet och förlossning.

Under föreläsningen visar Suzanne ett diagram över de nivåer av stresshormonet katekolamin som behövs under olika stressscenarion. En kvinnas förlossning har en skala på 4, en hårt tränande man ligger på 7 på skalan medan ett barn som förlöses har en skala på 48. Detta innebär en enorm stress, och därav krävs stora mängder C-vitamin. Denna höga frisättning av katekolamin är inte farligt för barnet, utan påverkar många funktioner hos mamman och barnet. Det är en av få tillfällen under livet som höga katekolaminnivåer är nödvändiga. Det påverkar barnets vakenhet efter förlossningen så att barnet knyter an till mamman, samt öppnar barnets andningsvägar.  Efter förlossningen bildas ämnen i mjölken som är antiinflammatoriska och blodet i placentan och navelsträngen innehåller stamceller som också verkar antiinflammatoriskt.

C-vitamin och gulsot, blått ljus och oxidation hos spädbarn

Ca 60 -70 % av barnen föds med gulsot, vilket anses vara normalt och man lägger barnen under blått ljus för att förhindra effekten. Suzanne menar att bilirubin, det som gör barnet gult, är ett sätt för kroppen att tillverka antioxidanter som förstör de fria radikaler som bildats under förlossningen. Enligt studier som gjorts på nyfödda, har de barn med högt bilirubin istället låga nivåer av vitamin C medan barn men lågt bililrubin har höga nivåer av vitamin C. Resultatet tyder på att kroppen hos det nyfödda barnet, på ett eller annat sätt försöker motverka den oxidation/stress som uppkommit under förlossningen. Studier visar även att, desto mer antioxidanter som finns hos modern, desto mindre troligt är det att barnet får gulsot efter förlossningen. Detta bör dock forskas vidare kring, enligt Suzanne. Suzanne menar att ett spädbarn kan ha lågt bilirubin men ändå ha hjärnskador eller ha höga värden och må helt bra. Att det skulle hjälpa med behandling med blått ljus, verkar således inte så troligt. Det finns andra saker som kan bidra när barnet har höga bilirubinvärden och det bästa är att amma barnet så mycket som möjligt och se till att mamman får tillräckligt med antioxidanter. Det har istället visat sig att behandling med blått ljus ger minskade nivåer av vitamin C hos spädbarnet,  och att man förstör antioxidanter som bla glutathione. Även albuminnivåerna blir lägre.

Suzanne efterlyser studier där man testar mammors vitamin C-nivåer under graviditeten, samt under amningstiden, samt att man forskar på hur oralt, respektive intravenöst C-vitamin tas upp för att på så vis jämföra olika problem hos kvinnor och barn beroende på deras C-vitaminnivåer.  Som tillägg så har Cochraninstitutet studerat forskning som gjorts på C-vitamin och har inte sett negativa effekter av tillsatt vitamin C  under graviditeten.

En annan studie, utförd på 1500 kvinnor där man jämförde kvinnors  C-nivåer i blodprov, visade mindre komplikationer hos de kvinnor som hade högre nivåer av C-vitamin. Studier visar att det är speciellt viktigt för kvinnor med diabetes. Vid kost med mycket kolhydrater behövs mer vitamin C .

En studie från Uganda visar mindre sjukhusvistelse för kvinnor med högre C vitamin tillskott än kontrollgruppen. Studier visar även att mammans och barnets vävnader behöver minst 500 mg C-vitamin per dag. En annan studie visar att 2000 mg inte är skadligt. Studier har gjorts på smådjur och resultatet visar inga skadliga effekter av stora doser. Det har gjorts studier på råttor som fått begränsad tillgång till mat och som fått fler missfall. När råttorna fick C-vitamin samtidigt, så fick de inte missfall. Detta kan betyda att det är extra viktigt för kvinnor som lider av mycket illamående under graviditeten, att få i sig vitamin C eftersom det reglerar många viktiga funktioner i kroppen.

Dr Klenner, som forskat mycket på vitamin C, går så långt att han säger att om man inte använder vitamin C vid förlossningen så är det försummelse. En studie på 300 kvinnor, som i oavbruten följd erhöll 4000/dag mg vitamin C under den första trimestern, 6000 mg under den andra och 8000 – 10000 mg/dag under den tredje trimestern (några kvinnor fick t o m 15000 dagligen under den tredje trimestern) visar att dessa kvinnor inte fick missfall alls.. Dosen delades upp vid 3 tillfällen under dagen. Dessutom fick kvinnorna 10000 mg IV C-vitamin när de kom in för förlossningen.

Positiva effekter hos gravida kvinnor som erhöll C-vitamin under graviditet och förlossning

  • Optimala HB-värden (blodvärden) var lättare att behålla
  • Mindre kramper i benen
  • Mindre besvär med hudbristningar
  • Kortare och mindre jobbiga förlossningar
  • Inga stora blödningar efter förlossningen
  • En mycket mer elastisk mellangård

Modersmjölken innehåller alltid mer vitamin C än vad som finns i mammans blod och distributionen av vitamin c går alltid till barnets mjölk först. Om man pumpar ut mjölk så är det inte mycket Cvitamin som finns kvar efter 20 minuter då C-vitamin är vattenlösligt och lätt oxiderar vid kontakt med syre.

Studier på C-vitamin och nyfödda barn 

Många studier visar även att det går utmärkt att använda syntetiserat framställd askorbinsyra och natriumaskorbat. Naturligtvis är det bästa att använda C vitamin i sin naturliga form i mat, men när man ska tillföra stora mängder C-vitamin så är det mycket svårt att få i sig den mängd som behövs via maten man äter. Vid  intravenös användning av C-vitamin används syntetiserat vitamin C . Fred Klenner använde syntetiserat vitamin C  medan Linus Pauling tog 10 gram oralt syntetiserat vitamin C dagligen. Archie Kalokerinos Australian  använde också syntetiserat vitamin C, framförallt intravenöst i stora doser och med fantastiska resultat. Dr Archie K. gav 100 mg intramuskelärt C-vitamin (alternativt med lite natriumaskorbat) i mjölkformula till nyfödda Aborigenals och barnen överlevde och SIDS försvann. Dr Cathcart (här ser du en video med honom och om hans erfarenhet om att kroppen tolererar mycket mer syntetiserat vitamin C när man är sjuk jämfört med när man inte är sjuk. Han har till och med använt 300 gram syntetiserat vitamin C i en dos till en kvinna med körtelfeber https://www.youtube.com/watch?v=j6G-5n0IG8E&fbclid=IwAR32KrxA3e5IhfvviU0sQJMhWCI5zcJT2o9stXzhclhT9B1stzZQPUT9S-0 )

Många läkare i världen har använt protokoll med stora doser syntetiserat vitamin C, och man har tex haft stor framgång vid behandling av kikhosta. Generellt så bör man ta vitamin C i sin naturliga form i frukt och grönsaker mm, men när det gäller att behandla svåra brister eller svåra infektioner behövs syntetiserade C vitaminpreparat användas. Man kan tex se protokollet för C-vitamin vid kikhosta på Suzannes hemsida. https://drsuzanne.net/2017/10/sodium-ascorbate-vitamin-c-treatment-of-whooping-cough-suzanne-humphries-md/