Gör ditt eget antiinflammatoriska och virushämmande fläderté!

Fläder hör, liksom nypon till de förvildade växter som vi har i Sverige och kallas för ”den fattiges apotek”. Vi glömmer ofta att vi har hela naturen full av näringsrika växter och om man sätter det i det perspektivet, så finns det gott om bär och frukt till alla de som inte har ekonomi till att inhandla det i affären. Själv använder jag mestadels torkade frukter och bär, mest för enkelhetens skull och för att kunna använda dem året om. 

Fläderbusken är vacker, kan bli upp mot fem meter hög och får sina svartlila blommor i slutet på sommaren och under hösten. Träet i fläder använder förr i tiden till att tillverka flöjtat, men om det används även idag, vet jag inte. Det bör dock påpekas att sommarfläder och druvfläder är giftiga, så det är viktigt att inte blanda ihop dessa.

Fläder som saft och te

För att göra saft på fläder kan du använda både blommorna och frukten, och för att göra té så torkar du blommor och blad, eller använder dem färska under säsong. Fläderté på fläderblommor och bär verkar vätskedrivande, laxerande och sammandragande. Med anledning av det, bör man aldrig överdosera fläder och ogärna äta bären råa, om det inte är av medicinska skäl. Bären är giftiga och bör endast användas om man har långvarig förstoppning och då i oerhört liten mängd. Om de däremot kokas så är de inte giftiga men erhåller samma laxerande effekt.

Gör ditt eget fläderte

Torka blad och blommor på ett lakan under 4-5 dagar eller tills de är helt torra och fnasiga. Därefter kan du ta 2 tsk fläder till varje 2 dl vatten. Lägg i torkade fläder i en mugg, häll över kokande vatten och låt stå 4-5 minuter. Drick endast 2 koppar per dag för att undvika laxerande effekt. Om du vill torka blommorna snabbare, så kan du göra det i ugn, på nedersta falsen i cirka 5-6 timmar.   

Fläder som medicinalväxt

Fläderbusken har länge ansetts hålla onda andar borta, vilket kan förklara dess placering i äldre trädgårdar. Många får huvudvärk av fläderns starka doft, vilket kan vara bra att tänka på innan man planterar den för nära en uteplats eller ett fönster. Fläderbären verkar även virushämmande, antiinflammatoriska och bakteriehämmande.

Gör din egen fläderblomssaft

25 färska blomklasar från fläder eller torkade blommor  
2 citroner
1 l vatten 
2 vaniljstänger
4-5 äpplen
2 dl russin
60 g citronsyra

Skär citronerna i skivor och lägg dem i lager uti en skål, varvade med fläderblommor. Koka upp vattnet tillsammans med russin och vaniljstång. Tillsätt citronsyran och häll den heta blandningen över citron- och blomlagrena. Låt stå i 6 dygn och sila sedan bort de russin som inte har lösts upp samt vaniljstängerna.

Vaniljstängerna kan ligga kvar även under tiden du har saften står i kyl eller skafferi. Smaken från vanilj och fruktsockret från söta russin, ger en god och fräsch smak på flädersaften. Om du har en diabetiker i familjen, så kan du tillsätta stevia istället för russin eller helt utesluta den delen av receptet. Flädersaft eller fläderté anses vara bra för de som lider av reumatism.

Läs gärna mer på våra kostsajter:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.kolhydrater.org
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vitaminochmineral.se
www.zarahssida.se