Gör din egen hemmagjorda nöt- och frömjölk

Hemmagjord nöt- och frömjölk

Det är väldigt enkelt att göra egen mjölk av frön eller nötter, så kallad nöt- och frömjölk. Du väljer själv vad du vill göra för mjölk, om du vill göra cashewmjölk, valnötsmjölk, havremjölk, rismjölk, bovetemjölk, solrosmjölk eller hasselnötsmjölk.

Ta 1 dl nötter eller frön och mixa tillsammans med 2 dl vatten. Mixa ordentligt så att du får en jämn smet. Det är bra att ha en riktigt bra mixer tex vitamix eller omniblend, då dessa lättare ger en jämn och fin konsistens, utan kornighet.

När du har mixat klart din nöt eller frömix, så späder du mjölken under omrörning till dess att du fått önskad konsistens. Om du istället önskar ett nöt- eller frösmör, så kan du enkelt behålla det som det är :)

Ett tips är att blanda olika nötter och frön. En av mina favoriter är att göra osötad valnötsmjölk eller rismjölk och sedan smaksätta med lite kokosmjölk eller hasselnötsmjölk. Det blir otroligt gott!