Glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt fröknäcke med chiafrön, kikärtsmjöl och linfrön

20180130_175428

Du behöver:

  • 1 dl linfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl kikärtsmjöl (kan bytas mot bovetemjöl, quinoamjöl, majsmjöl, mandelmjöl eller rismjöl)
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 dl vatten
  • Örtsalt

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda frön, mjöl och salt i en skål. Värm vattnet så att det blir fingervarmt och lägg i kokosolja. Vänta till kokosoljan har smält och häll ner vatten- och kokosvätskan i frö- och mjölblandningen. Rör om ordentligt så att du får en jämn smet. Låt svälla 10 minuter.  Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten på plåten. Om du har svårt att få smeten jämn, så kan du ta ett annat bakplåtspapper och lägga ovanpå och sedan trycka ut smeten med handflatan. Krydda med örtsalt eller vanligt havsssalt.

Grädda i mellersta delen av ugnen i 1,5 timme.  Om du har en torkugn och hellre vill ha ett raw oupphettat fröknäcke, så kan du torka brödet istället. Det brukar räcka med att ha brödet på låg temperatur i torkugnen över natten. Du kan även ha brödet över natten i vanlig ugn på låg temperatur (under 40 grader) för att få ett raw knäcke. Dock så är det svårt att ställa in låg temperatur på ugnen.

Servera med ekologiskt cashewsmör, med hemmagjord vegansk ost eller vegansk hyvelbar ost från violife.