GI-riktiga bullar på kanelbullens dag

1. Byt vetemjölet till dinkelmjöl eller ännu bättre, hälften till dinkelmjöl, quinoamjöl, majsmjöl och hälften till rågmjöl, amaranth eller bovetemjöl. 

2. Använd råsocker, palmsocker, agavesirap (utan hig cornsyrup), stevia (bladväxt) istället för ”vanligt” raffinerat socker. 

3. Smör är det bästa alternativet i både tillagning och bakning eftersom det tål höga temperaturer och är naturligt. Du kan även använda kokosolja om du är vegan eller Ghi om du vill ha ett proteinfritt (kaseinfritt) smör. Det sänker ditt blodsocker och gör dig mätt lite längre. 

4. Strö gärna lite mandel eller nötter på bullen för att ge extra bra fett till den, samt för att minska kolhydratprocenten. Undvik kaffe eller vanlig mjölk till bullen och byt mot quinoamjölk som är baserat på en ört och alltså full av näring, bra fetter och växtbaserat protein. 

5. Ladda med gott om kanel, då kanelen har en blodsockersänkande effekt och därmed är en ypperlig balans till det söta och blodsockerhöjande sockret. Kanelen är värmande. Om du är en eldig typ, så kan du byta mot kardemumma som är kylande.
 
Glutenfritt tips:
För att få en glutenfri bulle, så ta cirka 80 % av den angivna mjölmängden och byt vetemjölet mot hälften bovetemjöl, hampamjöl, och hälften majsmjöl, quinoamjöl. Bovetet ger en proteinrik och smakrik bulle och majsmjölets sötma hjälper till med jäsningsprocessen. Tänk på att välja helt ekologiskt majsmjölk, så att det inte är genmanipulerat (gmo)


Laktosfritt tips: Byt mjölken mot osötad sojamjölk, havremjölk, hampamjölk, mandelmjölkl eller qunioamjölk. Havremjölken är bra för bakning eftersom den är söt i smaken och gör att du kan använda mindre socker. Tänk på att även använda laktosfritt smör och att laktosfria produkter inte är fria från mjölkprotein.

Läs mer på några av våra kostsidor:

www.smoothie-recept.se
www.receptkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gmo-guiden.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se