Gelatin från bindväv, benrester och hud, kan ersättas med fibrer i konfektyr!

En ny studie visar att gelatin kan ersättas med lösliga fibrer, åtminstone delvis. Forskare från National University of Singapore och Nestlé FoU-centrum i Singapore rapporterade att gelatin kan ersättas med en blandning av socker och agarosen eftersom det efterfrågas gelatinfri konfektyr.

Gelatin är baserat på malda ben- och djurrester som blivit över i köttindustrin, på samma sätt som att fiskleverolja baseras på den lever som fiskindustrin inte kan använda. Benmjölet läggs i stora bassänger och täcks med kemikalier, som sedan får ligga i flera veckor. Till slut bildas ett lager av vitt skum längst upp på bassängens yta, vilket skrapas bort och användas i godis och andra gelatinbaserade produkter. Gelatin är den mest använda ingrediensen i konfektyr, tillsammans med raffinerat socker. Man kan alltså säga att gelatin är ett ämne som framtagits genom långvarig kokning av animalisk bindväv, benrester och hud… *hujeda mig*

Forskarna övervägas om lösliga fibrer kan ersätta gelatinet i olika livsmedelsprodukter, då inkluderat konfektyrvaror. Blandningen med Kappa-karragenan och socker, eller agaros och socker visar att det är sämre effekt med låga nivåer av socker, medan högre nivåer av agarosen visade bättre elasticitet än gelatin.  


Det finns cirka 12 miljoner vegetarianer i Europa, varav över en fjärdedel av dessa bor i Storbritannien, med cirka 3,6 miljoner människor, enligt The Vegetarian Society. En undersökning av NEMS Market Research värderar den brittiska marknaden för vegetarisk mat till £ 718.5m under år 2007, det jämfört med £ 670 från år 2006.


Source: Food Hydrocolloids
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodhyd.2010.03.013
“Structure, sensory and nutritional aspects of soluble-fibre inclusion in processed food products”
Authors: Leewah Koh, Bin Jiang, Stefan Kasapis, Check Woo Foo

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)