Fråga Zarah om trötthet, motionsmängd och kalciumkällor

Motverka trötthet

Fråga:

I våras var jag urtrött hela tiden och orkade ingenting alls. Nu har sommaren kommit och visst, jag känner mig lite piggare men är rädd för att jag ska må likadant när hösten kommer. Har du tips? 
 
Svar:
Tröttheten kan bero på massor med saker, allt från virus, sömnproblem och näringsbrist till en stressig vardag. Enkla tips är att vistas mycket utomhus, sova och dricka vatten ordentligt samt att äta regelbundet och varierat. Tänk på att fylla din kost med näringsrik kost, så känner du dig piggare och fräschare. Även motion är kanonbra för att få mera ork!


Kalk och kalcuimkällor?

Fråga:
Min fråga är ganska enkel. Var hittar jag kalk och kalcium om jag är laktosintolerant och inte vill dricka alla konstiga mjölkersättningsalternativ?

Svar: 
Gröna grönsaker som tex; broccoli, grön paprika, brysselkål m.fl är bra källor för att få tillräckligt med ovannämnda mineraler. Även nötter och frön hör till dessa, och faktum är att exempelvis linfrön är en av de bästa kalcuimkällorna. Komplettera med balväxter, andra mejeriprodukter och variera din kost, så ska det inte vara problem att hoppa över mjölken.

Träna lagom

Fråga:
Om jag ska komma igång med min träning, hur mycket behöver jag träna resp. vila för att få bra resultat? undrar Marie!


Svar:
Träna kondition ett par gånger i veckan och varva det med ett par styrkepass antingen hemmavid eller på ett gym. Se till att ha minst 2 dagars vila i veckan, så att kroppen hinner återhämta sig mellan passen. Träna inte samma muskelgrupper två dagar i rad, sov ordentligt och ät gott om protein, så hjälper det också till. Det är viktigt att du håller fast vid din regelbundna träning, vilket gör att 2-3 pass per vecka kanske är lagom till en början, så att du inte tröttnar.