Fråga Zarah om övervikt, näring och sojafritt!

Veggo som är sojafritt
Vad ska jag äta när jag inte tål soja och ändå vill ha vegetariska produkter? Känns helt hopplöst!

Svar:
Sojaprodukter har en påverkan på naturen, quorn är en svamp som är minst sagt energi- och näringsfattigt och om du frågar mig, så bör du undvika dessa produkter HELT. Variera din kost med bönor, linser, nötter, gryn och frön samt ät gärna av våra helt sojafria Green n Lean-produkter. De är kanon för dig om du vill äta både vegetariskt och hälsosamt … Läs mer på: www.green-n-lean.se

Näring för barn:
Min son vägrar att äta grönsaker! Man läser om nödvändiga fetter och vitaminer i tomater, avokado och broccoli och annan mat. Men icke att han skulle äta något av det. Tyvärr är det svårt med fisken också. Riskerar han några brister?

Svar:
Barn behöver en varierad kost men är oftast vana vid smaker som är söta och därmed mindre beska. De har också perioder då de äter mer eller mindre och brister är sällsynta om de ändå får en varierad kost. Just de gröna grönsakerna är förknippade med beska smaker och kan vara lättare att äta om de tillagas tillsammans med söta alternativ som är mer färgstarka. Exempel är röd och gul paprika samt majs. Hälsosamma fetter som Omega 3 finns i både nötter, frön, vitt kött och så även i fisk. Du kan gärna komplettera med vitaminer eller omega 3, om du vill.

Övervikt och rörelse:
Min son är åtta år och rätt stadig i kroppsbyggnaden. Jag skulle inte säga att han är överviktig, men han riskerar nog att bli det. Tyvärr är han den stillasittande typen, som inte tycker det är kul att vare sig cykla eller spela fotboll. Detta gör mig orolig ibland. Samtidigt vill jag inte ge honom komplex i onödan genom att prata om övervikt. Hur sa jag hantera detta?

Svar:
Prata inte gärna om övervikt utan fokusera hellre på vikten av att må bra, vara pigg och ha ork. Ett tips är att ni sätter er ner och skriver upp alla de aktiviteter som han vill prova på. Vissa av dem kanske han kan göra på egen hand, med ert stöd, och vissa kan passa som tillsammans-aktiviteter. Föregå med gott exempel och gör det enkelt för er genom att införa mycket rörelse i er vardag och låt honom växa in i sin vikt när han skjuter på längden.