Fråga Zarah om lök vid amning

Fråga:
Kan jag äta lök under min amning och om inte, så går det bra om jag kokar den?

Svar:
Många barn kan få problem under amningen om mamman äter lök, då lök är starkt och gasbildande. Gasbildningen beror på ett ämne i dess skal och det är med denna hänvisning som rådet är att undvika det.

Många kulturer väljer att lägga löken i vatten över natten, då detta minskar styrkan och även effekt på mage/tarm. Samma borde gälla vid kokning men jag är inte säker på vilken påverkan som detta har för en liten barnmage. För att vara på den säkra sidan, så är min rekommendation att undvika löken helt under din amning.


Vad gäller allerigska reaktioner mot lök, så är de ovanliga men sammankopplas då med gräspollenallergi. Denna form av allergi ger sällan upphov till korsreaktioner med födoämnen men kan i sällsynta fall korsreagera med sädesslag, tomat, jordnöt, ärtor, soja, lök och melon. Flera av dessa har liknande löken, en stark smak (särskilt tomat)