Forskning påvisar beroende av socker, tillsatser, MSG och genmanipulerade livsmedel!

David ”Avocado” Wolfe har varit en av USA´s främsta förebilder inom RAW FOOD, och hans proffession är framförallt att träna Hollywood-kändisar och ledande affärsmän inom kost och wellness-schangern. Här kommer hans, Dr Mercola´s och mina tankar mer konkreta och med hänvisning till den stora passion som han och jag delar, dvs RAW FOOD och naturlig mat.

Jag och Mercola är ense om att en av de mest påtagliga orsakerna till dagens ”moderna” sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, cancer, fetma och diabetes beror på vårt allt större intag av bearbetade livsmedel samt på den stora näringsbrist som sådan kosthållning medför.

HELA nittio procent av de livsmedel som inhandlas av amerikanerna är bearbetade livsmedel och livsmedelshandeln gör ett fantastiskt jobb i att marknadsföra alla produkter på ett sådant mästerligt sätt. Vi handlar, stoppar i oss och missar hela poängen i att istället fråga våra kroppar vad vi verkligen behöver och mår bra av. 

Bearbetade livsmedel är döda, saknar naturlig näring och all den upphettning som sker under tillverkning ger näringsbrister, härdningar och toxiska reaktioner i allt från organen till blodet. Till exempel, så har senare tids forskning visat att majsstärkelse som används som sötningsmedel faktiskt orsakar toxiska reaktioner i levern, och alltså ger en giftpåverkan. Allt handlar om att ta bort, separera och skapa konstgjorda saker, vilket i sin tur innebär gifter, tillsatser och näringskedjor som bryts. Majssirap är numera den största enskilda källan till kalorier i den amerikanska kosten och påverkar kroppen oerhört negativt.


Livsmedel pumpas fulla med onaturliga mängder av socker, majs sirap, salt, MSG och många andra ingredienser som radikalt ökar sannolikheten att både bli beroende och få sämre hälsa.


I en studie på råttor där deras kost innehåller 25 procent socker, så märktes påtagliga förändringar och att de blev oroliga när sockret togs bort.  Symptomen liknar de som människor går igenom när de är på drogavvänjning, med oro, tänder som skallrar och en kropp som skakar.


Flertalet forskare har funnit ett samband mellan opiater, dvs: hjärnans ”glädjeämnen”, och längtan efter sött, salt och fet mat. Deras teori är att fettrik mat stimulerar opioider, på samma sätt som när forskare stimulerar råttornas hjärnor med en syntetisk version. Råttorna åt upp till sex gånger mer än sitt normala intag av fett när de stimulerades. Långvariga förändringar skedde i råttornas hjärnkemi, liknande de som orsakas av morfin- eller heroinanvändning. Enligt forskarna innebär detta att även enkel exponering av njutbara livsmedel är tillräckliga för att ändra generna, vilket också tyder på att det finns kopplingar mellan beroende och livsmedelsindustrin.


Samtidigt har raffinerat socker, som finns i nästan alla förädlade livsmedel visat sig vara mer beroendeframkallande än kokain.


Din kropp har receptorer för sötma på tungan som utvecklades på våra förfäders tid då vår kost var baserad på en mycket låg sockerhalt. Detta har inte hunnit anpassas till dagens sockerintag och faktum är att tex: vår kropp skulle behöva över 50.000 år på sig för att anpassa kroppen till raffinerat socker och dagens behandlade vetemjöl. Alla dessa konstgjorda smaker, miljögifter och tillsatser har gett oss preferenser som är heltokiga, eftersom vi är vana vid smaker som egentligen inte finns. Umami är ett exempel av många, eftersom det är den metalliska smaken i kött som ersätter själva köttsmaken när ett livsmedel har fyllts ut med tex potatismjöl eller bindväv istället för köttet. 

Till detta kommer det faktum att tillagningen av maten, särskilt vid höga temperaturer, förstör de naturligt förekommande enzymer som finns i maten. Enzymerna är proteiner, som fungerar som katalysatorer som påskyndar och underlättar din matsmältning och kroppens reaktioner. Faktum är att vissa biokemiska reaktioner inte ens förekommer utan dessa enzymer (du har ca 1300 av dem).


Så om alla dina mat intas tillagad, så kommer din kost att vara bristfällig i form av de enzymer som du behöver för att fungera korrekt. Du kommer även tappa stora mängder vitaminer och mineraler eftersom upphettningen är ett av de mest förstörande tillagningssättet. Däremot så är fermentering, frystorkningen eller surdegsbakning, ypperliga sätt för att behålla näringen, enzymerna och samt basa upp kroppens PH-värde, så att miljön är gynnsam för oss.

www.detoxa.nu
www.ekologiskaval.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se