Förebygg njursten med enkla kostråd, kost fattig på purin, oxalater, fruktos och protein..!

Orsaker till njursten inte är helt kända men enkla kostråd kan förhindra att de bildas. Njursten kan komma i ett antal olika former och man behöver förstå vilken typ av sten det är, för att veta vilken av dessa det är och hur man bäst förebygger dem.

Den vanligaste formen av njursten är den som är baserad på 80 procent kalciumoxalatkristaller och 5-10 procent urinsyra. Dessa stenar frodas i en sur miljö, vilket enklast förebyggs genom att öka kroppens basiska ämnen och på så sätt göra den mer alkalisk. Kalciumfosfatstenar är sällsynta men de trivs i en alkalisk miljö.


Vissa livsmedel kan skapa njursten såsom läskedrycker med fosforsyra, vanligt kranvatten, bearbetade livsmedel, bearbetat kött, pastöriserad mjölk, salt och sockerhaltiga livsmedel.


En anti-inflammatoriska livsstil är viktig för att minska bildningen av njursten. Välj en kost rik på fytonutrieneter, grönsaker, hälsosamt fett och rena proteinkällor. Bra fettkällor inkluderar kokosolja, avokado, olivolja och omega-3 tillskott i form av fiskolja. Bra proteinkällor kan vara vildfångad fisk, gräskött och frigående kyckling, kalkon och ägg. Anti-inflammatoriska örter som gurkmeja, kanel, ingefära, oregano och vitlök är också kraftfulla hjälpmedel i förebyggande syfte.


Den största antagonist till kalciumbaserade stenar är citrat, vilket finns i citrusfrukter. Drick gärna färskpressade citroner i ditt morgonvatten. Citratetillskott är också mycket effektivt när det kombineras med kalium och magnesium. Kombination göra urinen mindre sur och hjälper därför till att minska bildande av stenar.


En låg-oxalat natriumfattig kost är också viktig för alla som har haft njursten. Livsmedel rika på oxalater inkluderar öl, choklad, nötter, spenat, mangold, jordgubbar, vissa teer, rödbetor, och vetegroddar. I omsättningen av Vitamin C produceras oxalsyra och vissa studier har kopplat C-vitamin till ökad risk för njursten. Mer sammanfattande studier har visat att C-vitamintillskott rekommenderas så länge det åtföljs av höga nivåer av vitamin B6 som naturligtvis binder oxalat. Kalcium binder till oxalat i tarmen innan oxalatet filtreras genom njurarna.

Stenar på urinsyra bildas även genom kost rik på protein och eventuellt på fruktos. Urinsyra är en biprodukt av en ämnesomsättning på protein, alkohol och fruktos. Vissa individer har svårt att få bort denna syra som sedan bildar giktbrutna kristaller samt partiklar i njurarna. Man bör undvika alkohol och purin rika livsmedel såsom rött kött, inälvsmat och baljväxter samt high cornsyrup (majssirapm majsstärkelse), honung, agave nektar och stora mängder frukt, juice och saft (p.g.a. fruktosinnehållet).

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se