Fluor för gravida, spädbarn och små barn

Jag har hört mig för vad som gäller för fluor i dricksvattnet under graviditet samt för spädbarn och små barn. Övre gränsvärden för kommunalt vatten är 1,5 mg och det ligger sannolikt inom det gränsvärdet i alla Sveriges kommuner. Dock så kan det ligga mycket högre om du har egen brunn och det finns också högre värden i tex Ramlösa som ligger på 2,7 mg.

Det som är mindre bra med fluor är att vid höga halter (mer än 6 mg) kan fluor lagras in i benstommen och när värdet ligger mellan 1,5 mg och 6 mg kan det ge tandemaljfläckar. Enligt livsmedelsverkets toxikologi så skall en gravid kvinna inte ligger på intag högre än 1 mg fluor.

Under 6 mg anses inte som hälsofarligt enligt livsmedelsverket men under 6 mg och ner mot 1 mg påvisar forskningen att det finns ökade risker för tandemaljfläckar. Då har vi inte nämnt forskning som visar att högt intag av fluor kan ge skelettcancer och sköldkörtelproblematik. Problemet finns hos foster och unga upp mot 8 år, men givetvis även hos vuxna som får i sig för mycket fluor. Det är extra känsligt i ung ålder eftersom det är då anlag för tänder bildas och tänderna börjar växa.

Det man kan göra är att undvika drycker med högt fluor såsom ramlösa. Fluor finns naturligt i vår berggrund, så det kommer alltid att finnas i grönsaker och i liten mängd i vattnet, så länge du inte använder en vattenrenare/vattenfilter. Det är också en god idé att byta tandkrämen mot en tandkräm utan fluor.

Ett alternativ som fungerar riktigt bra är att installera ett vattenfilter/vattenrenare som har omvänd osmos eller som renar via nanopartikelfilter. Det är viktigt att det är just dessa lösningar iom att fluor annars inte renas på samma effektiva sätt. Med omvänd osmos försvinner upp emot 99% av fluor. Samma tanke gäller med andra ämnen såsom radon, järn och kalk då det krävs en riktigt bra vattenrenare/vattenfilter för att få ett bra resultat. Om du tex vill ta bort järn från dricksvattnet så är det viktigt att syresätta vattnet så att partiklarna sväller och på så vis fastnar i filtret.

Med andra ord:

– Undvik källor som har högt innehåll av fluor såsom Ramlösa.

– Installera ett vattenfilter med omvänd osmos (tänk också på att återmineralisera vattnet med mineraldroppar, då omvänd osmos inte bara tar bort de ämnen som du vill ska försvinna)

– Byt din tandkräm till en fluorfri tandkräm.

Om du är osäker, så testa gärna ditt vatten med hjälp av vattenprov. Detta kan du erhålla antingen från apoteket eller från din kommun.

Läs mer om kost och hälsa:
 
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu