Flavonoiderna i mörk choklad kan sänka blodtrycket, enligt ny studie!

En observationsstudie har analyserat matvanorna hos 31.823 kvinnor och visar att endast måttlig konsumtion av högkvalitets-choklad har en positiv inverkan på risk för hjärtsvikt. Studien publicerades nyligen i tidsskriften American Heart Association, och hade för avsikt att utreda de långsiktiga effekter som erhålls av att äta choklad vid risker för hjärtsvikt.


Forskarna från Harvard Medical School fann att kvinnor som ätit 1-2 portioner av högkvalitets-choklad per vecka, också hade 32 procent lägre risk för hjärtsjukdom. De som hade ätit en till tre portioner per månad, erhöll endast 26 procent lägre risk och de som åt en portion per dag eller mer verkade inte alls gynnas av riskreduktionen.


Studien byggde på den hypotes, som antyder att flavonoider i choklad ger positiv inverkan på högt blodtryck. Mörk choklad kan således sänka blodtrycket, om det intas i rätt mängd.

Source: Circulation: Heart Failure
DOI: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.110.944025, published online Aug 16, 2010
Chocolate Intake and Incidence of Heart Failure: A Population-Based, Prospective Study of Middle-Aged and Elderly Women
Authors: M. Mittleman, E. Mostofsky, E. Levitan, and A. Wolk

www.zarahssida.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se