Ekologiskt och fantastiskt gott glutenfritt, mjölkfritt/laktosfritt, äggfritt och jästfritt mörkt bröd!

20170410_100915

Missa inte vårt helt fantastiska mörka bröd. Det är fritt från mjölk, glutenfritt, äggfritt och helt utan jäst. Både hälsosamt och bra  för dig som är allergiker eller som vill undvika vissa födoämnen!

Ekologiskt allergianpassat mörkt bröd!

2 dl ekologiska boveteflingor
2,5 dl ekologiskt hasselnötsmjöl
2,5 dl ekologiskt kokosmjöl
1 dl ekologiska linfrön
1 dl ekologiska russin
1 dl ekologiska hackade hasselnötter
4 msk ekologiskt bakpulver (eller 2 tsk bikarbonat)
2 nypor havssalt
5 dl ekologisk kokosmjölk el. kokosyoghurt
2 msk ekologisk honung
1/2 dl ljummet vatten
1/2 tsk ekologisk ekologisk vinäger (vi använder ekologisk kokosvinäger)
3 msk ekologiska linfrön till topping
1 msk ekologisk kokosolja till formen

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Smörj en ungsform med kokosolja.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (ej de linfrön som skall användas till topping)
4. Rör sedan ner kokosyoghurt/kokosmjölk, vatten och honung.
5. Häll ner smeten i formen.
6. Strö på linfrön.
7. Grädda brödet på mellersta eller nedersta valsen i 80 minuter. Om brödet börjar bli väldigt mörkt kan du lägga över aluminumfolie så att det gräddas utan att bli bränt.

OBS! Alla mjölsorter och kokosmjölken går att byta till andra alternativ om det finns allergier mot någon av dessa. Brödet blir lite smuligt men jättegott! Eventuellt kan man ha i några msk kokosolja för att göra det mindre smuligt. Servera som matbröd eller som frukostbröd. Om du skall använda det som frukostbröd kan du minska ber på mängden russin så att brödet inte blir lika sött. Vi har även testat med att använda valnötsmjöl och krossade valnötter och det blev också jättegott!