Ekologisk tandkräm, naturlig och utan flour, natriumsulfat och alkohol!

Jag hyllar ofta ekologisk tandkräm eftersom den är fri från nästintill alltid är fri från alkohol, nervgiftet flour som tar över jodets plats i sköldkörtelhormonerna (tillsammans med andra halogener, som tex klor) och natriumsulfat  som tillsätts för att löddra mer, men som är cancerframkallande och går direkt genom tandköttet ut i blodet.

Med anledning av att ekologiska tandkrämer är utan natriumsulfatet så löddrar de mindre, vilket alltså är bra. Basen i ekologisk tandkräm är oftast ekologisk, naturlig, mineralisk krita (calciumcarbonat – ekokrita), som har en slipande effekt på tänderna.

En anledning till att välja ekologisk tandkräm, är självklart för tändernas skull, men också för att det är oerhört transparant överföring i munnen och det som finns i tandkrämen, också går ut i blodet. Tänk små barn som sköljer munnen med flour som är ett nervgift och borstar tänderna med cancerframkallande natriumsulfat…  

Min favorit är Urtekrams tandkräms tandkräm eftersom den är så och innehåller aloe vera som lugnar tandköttet men det finns flera andra märken som har otroligt bra produkter. Barn älskar eteriska oljor, så det är nästan lättare att få dem att gilla tandborstningen med ringblomma, fänkålsolja och andra eteriska oljor som smaksättare på tandkrämen. Flera märken använder sackaros för att hämma plackbildning, såsom tex Logodent.

Ringblomman har dessutom en läkande effekt i munnen och hjälper mot små sår och blåsor. Aloe Vera som ofta används i urtekram´s produkter, verkar lugnande och antiinflammatoriskt. Testa gärnas tandköttsbalsam med salvia om du har problem med tandköttet. Tandköttsbalsam stimulerar tandköttet, motverkar inflammationer och munblåsor är också helt naturligt.

Logona och Santé är märken som är kontrollerade och godkända av kontrollorganisationen för naturkosmetik, BDIH medan det britiska märket, Kingfisher, är kontrollerat av British Dental Health Foundation. Weleda är känt i Sverige för sina naturliga produkter, och urtekram är ett danskt ekomärke, med oerhört bra produkter inom allt från frysmat, till hudvårdsprodukter. Kingfisher smaksätter sin tandkräm med fänkål, citron och tea tree och då den innehåller flour så är den mindre bra, men dock helt utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Sante smaksätter med mintsmak och eteriska oljor, Logodent med anis, enchinea, grönt te, nejlika och sackaros för att hämma den plackbildning som kan uppstå.  Logodent har även en barntandkräm med jordgubbssmak.


Weleda har en salttandkräm som stimulerar salivflödet eftersom ökad salivtillförsel också innebär en naturlig självkrengöringen i munnen. Myrra ger en frisk smak och rataniarot används för ökad spänst i munhålan och för att stärka tandköttet.Weledas salttandkräm är sötad och smaksatt med slånbär, eteriska oljor och jojobaolja och med guarmjöl som förtjockningsmedel istället för tex xanthan. 

Weledas tandgel för barn innehåller ringblomma, vilket ger en lite orange färg från ringblommans karoten och en frisk smak. vilket gör tandkrämen orangefärgad. och ringblomman ger en frisk smak. Weleda ratanhia innehåller myrra och mineraler från krita som putsmedel och är smaksatt med pepparmyntsolja, fänkål och krysmyntaolja. 

Läs mer om:
Aluminium, alkohol och andra kemikalier i deodoranter, hudvårdsprodukter och städartiklar!

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)