Dosering av melatonin vid sömnbesvär / Mätning av hormoner i salivtest (labrixtest) / Mikrobiomtest, aminosyratest och test på signalsubstanser

Hur melatonin ska doseras på ett effektivt och säkert sätt, är en vanlig fråga. Inom sjukvården ligger doserna oftast för låga. Det kan vara mycket förvirrande för patienter, då det finns en uppsjö av information på nätet, både gällande dosering och hur det bör användas. Det kan också var lite förvirrande att melatonin klassas som kosttillskott i USA, medan det tidigare varit läkemedelsklassat i Sverige. Numera är melatonin inte receptbelagt, så det är lite lättare att få tag på i Sverige. I USA räknas melatonin som kosttillskott, vilket innebär att det inte regleras av FDA. Detta kan försämra kvaliteten, eftersom det vanligtvis förekommer sämre kvalitetskontroll i receptfria produkter.En studie från 2017 gällande 31 receptfria melatoninpreparat visade att doseringen av 71% av produkterna, när den analyserades, inte överensstämde med vad som angavs på etiketten. Melatoninhalten varierade från -83% till + 478% på utmärkt melatonin och 70% av dessa hade en melatoninkoncentration som var mindre än 10% av vad som hävdades på etiketten.

2015 genomförde New York State Attorney General’s office en undersökning som visade att fyra av fem produkter som fanns från hyllorna hos större återförsäljare som GNC, Target, Walgreens och Walmart inte innehöll några av de örter som angavs på produktens etikett. .

Detta är ett stort problem, då många patienter upplever att de har testat melatonin (och även andra naturliga preparat eller hormoner), men inte fått effekt. Det kan således skilja enormt beroende på vad man använt för märke och produkt, men även hur man har doserat. Man kan alltså, som patient, ha fått både lägre eller högre mängd melatonin än förväntat.

Melatonin visat sig ha sömnfrämjande och sömnupprätthållande effekter. Dosering är dock fortfarande adekvat för att erhålla den önskade effekten. Snabbverkande formula för sömn ligger vanligtvis i intervallet .3-5 mg, och låga doser såsom 3 och 5 mg visade sig vara lika effektiva som högre doser för att minska sömnfördröjning och åldersrelaterad sömnlöshet. Snabbverkande produkter bör tas 30-90 minuter före önskat sänggående. Tuggbar, flytande och liposomal formula verkar fungera snabbare eftersom de kringgår matsmältningskanalen. Timerelease formula, som frigörs under en 3-5-timmarsperiod tenderar att ligga på högre doser, från 2-3 mg-intervallet. Dessa tas vid sänggåendet och är bra att ta i kapsel eller tablettform. Vissa patienter behöver hjälp med att både somna och hålla sig sovande, och behöver båda dessa effekter.

Tänk även på att melatonin har goda effekter vid klimateriet, då det sänker temperaturen och kan hjälpa vid nattliga svettningar. Att börja med en låg dos och se hur det påverkar, för att sedan trappa upp dosen successivt brukar vara en bra idé, då det innebär att du kan skapa dig en dosering som passar för just dig. Tänk dock på att ge det lite tid, då många inte upplever förbättring förrän efter viss tid. Detta är viktigt, då många patienter tar för låga doser och på så vis inte får den effekt de önskar.

En studie från 2014 av postmenopausala kvinnor fann att 64% av patienterna rapporterade omedelbar förbättring av sömnen, men 35% hävdade ingen signifikant förbättring under den första tillskottsmånaden. Den senare gruppen bestod av kvinnor som tidigare använt hypnotiska läkemedel och rapporterade signifikant förbättring med melatoninanvändningen efter 6-8 veckors administrering.

Källa: Doctors Data, USA

En bra sak att tillägga är att melatoninbrist har en orsak, vilket kan vara en god idé att åtgärda för långsiktigt resultat. Melatonin bildas av aminosyran tryptofan, och konverteras vidare till serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. För denna konvertering krävs vitamin B2, vitamin B3, folat, magnesium och zink, det vill säga de näringsämnen som förbrukas vid stress. Eftersom melatonin bildas i samma cykel som serotonin, så är det vanligt att melatonin ligger lågt efter lång tids stress, eftersom serotonin förbrukas i hög mängd vid stress (serotonin lugnar systemet och blir lågt efter lång tids stress, vilket då innebär att det inte finns korrekt mängd aminosyror och näringsämnen för att bilda varken serotonin eller melatonin). Det kan också vara bra att känna till att det krävs rätt bakteriestammar i tarmen för att konvertera tryptofan vidare till serotonin, och sen vidare till melatonin. Om dessa stammar saknas (e.coli i detta fall), så blir både serotonin och melatonin lågt. Vid sömnbesvär ligger ofta GABA och glycin lågt, vilket man kan mäta i signalsubstanstest och sedan korrigera på naturlig väg. Man kan undersöka e.coli närmare i ett mikrobiomtest, värden på tryptofan och andra essentiella och icke-essentiella aminosyror i ett aminosyratest, samt värden på serotonin, GABA och glycin i ett test på signalsubstanser. Melatonin går att mäta som dygnskurva i saliv.


Tips vid sömnbesvär är alltså att följande: 

  • Börja med att se över dina melatoninvärden i ett labrixtest (salivtest) som mäter dygnskurva, så att du får hjälp att se exakta värden, samt om din kurva är låg generellt eller om du har förskjuten dygnskurva. Utifrån detta kan vi sedan hjälpa dig att utläsa om du har brist på näringsämnen eller ej.
  • Om du misstänker att du har lågt melatonin hela natten, inkluderat kväll och morgon, så kan det vara en god ide att se över dina sömnvanor. Släck ner ett par timmar innan sänggående, undvik telefon, dator och tv eller använd UVEX-glasögon som blockerar apparaturens blåa ljus.
  • Testa att använda kamomillté, citronmelissdroppar, meditera, lyssna på lugn musik. Det kan också hjälpa att lägga till glutamin, som är förstadie till den lugnande signalsubstansen GABA, eller lägga till aminosyran l-teanin, som modulerar signalsubstanser såsom GABA, serotonin och katekolaminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin).Om du inte får ordning på din sömn, så rekommenderar jag att du tar ett labrixtest på melatoninkurva och kortisolkurva, samt eventuellt även på signalsubstanser, då dessa är mycket viktiga för sömnen. För bokning av tid och provtagning: tidsbokning@zarahssida.se