D-vitamin, rekommendationer och toxicitet

Igår kunde man läsa artiklar om att vissa kosttillskott med D-vitamin innehåller mer D-vitamin än som står på burken. Artiklarna innehåller en del oklarheter och felaktigheter som borde kommenteras.

http://www.dn.se/ekonomi/halsofarlig-styrka-pa-felmarkta-d-vitaminpiller
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-starka-d-vitaminpiller-skadliga_7840964.svd
http://www.testfakta.se/incoming/article85469.ece#disqus_thread

1. Man kan läsa att det är förbjudet att sälja D-vitamin med doser över 100 mcg. Det är fel! Något sådant förbud finns inte varken i EU eller i Sverige.

2. I testet som artiklarna hänvidar till står det att Holistics D-vitamin innehåller 52 procent mer D-vitamin än vad som anges på burken. Testfakta, som gjort testet, uppger att de har en mätosäkerhet på cirka 30 procent.

Analysföretaget Eurofins som gör mer korrekta tester med lägre felmarginal uppger vid analys av den aktuella batchen att Holistics D-vitamin har 23 procent mer D-vitamin än det som anges på etiketten, vilket är en godkänd avvikelse med hänsyn till att de har en mätosäkerhet på +/- 20%.

Här kan du ladda ner den Eurofins analys av Holistics batch: http:/www.holistic.se/produkter/dvitamin/batch2401.pdf

Kostdoktorn gjorde ett test i höstas och konstaterade då att Holistics D-vitamin hade 2 procent mindre D-vitamin än angivet (vilket är en godkänd avvikelse). De fick då kritik för det. Folk menade på att de inte fick valuta för pengarna. Därför ökade de andelen D-vitamin i kapsel något, men fortfarande inom godkänd avvikelse.

3. Man kan läsa i artiklarna att EFSA (EU:s livsmedelsverk) påstår att det är farligt att äta över 100 mcg per dag, vilket inte stämmer.  

Lotta Hedin, som är ansvarig för testet, skriver i rapporten http://www.testfakta.se/incoming/article85469.ece

 ”Enligt Efsa kan nivåer över 100 mikrogram per dag vara hälsofarliga, och därför får preparat med så höga doser inte säljas i Sverige.”

Enligt Lotta kommer denna informationen från Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket. Enligt EFSAs egen rapport som Lotta och Livsmedelsverket hänvisar till http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm publicerad 27 juli 2012, står följande att läsa.

“For adults, hypercalcaemia was selected as the indicator of toxicity. In two studies in men, intakes between 234 and 275 µg/day were not associated with hypercalcaemia, and a no observed adverse effect level (NOAEL) of 250 µg/day was established. Taking into account uncertainties associated with these studies, the UL for adults including pregnant and lactating women was set at 100 µg/day.”

Det framgår alltså att man inte har hittat några negativa effekter vid lång tids intag av 250 µg/dag. För säkerhets skull justerar EFSA den övre gränsen UL (Upper Limit) till 100 µg/dag. Det finns alltså inget som talar för att doser under 250 µg/dag skulle vara farligt. Inga kända fall med negativa effekter finns. Negativa effekter har man bara sett vid intag av 1000 µg/dag eller mer under flera månader.

Som jämförelse kan nämnas att vid exponering en solig dag ger 20-30 min i solen 250 mcg (10 000 IE). Och detta varje dag då du är ute i solen.

4. I höstas kom många larmrapporter från Findland som hävdade att D-vitamin såldes med för låga doser eller inga doser alls. Det visade sig att universitetet som mätte har gjort fel. Nya analyser visade att nivåerna var korrekta, och nu är det flera företag som kommer att vidta rättsliga åtgärder mot universitet.

http://hbl.fi/nyheter/2012-11-01/ratad-d-vitamin-tillbaka-i-apotekshyllorna
http://hbl.fi/nyheter/2012-11-16/universitet-fel-i-vitaminforskningen
http://hbl.fi/nyheter/2012-12-28/d-vitaminsoppan-kan-ga-till-ratten

5. De positiva effekter som finns från D-vitamin är många och väldokumenterade. Förhoppningsvis så är dessa vinklade artiklar inget som skrämmer folk från att ta ett tillskott som är helt ofarligt vid normal dosering och som vi alla behöver under sena hösten, vintern och tidigare vårens mörka månader.  

Tillägg från Zarah:

Jag vill tillägga att jag själv har intagit 40.000 IE per dag i över 8 år och att mina värden ligger perfekt. Att det skulle vara toxiskt i de doser som rekommenderas är således helt felaktigt. Och att det skulle vara farligt med höga doser D-vitamin stämmer inte, utan D-vitamin är snarare en nödvändighet för ett fungerande immunförsvar, då D-vitamin är en viktig immunmodulator. Däremot, så kan högre behandlingsdoser med D-vitamin kräva regelbundna kalciumtester, då D-vitamin i vissa fall drar ut kalcium i blodbanan, vilket kan ge förkalkning. Vid dessa tillfällen krävs komplettering med K2 och ev, även med bor, för att hjälpa kalcium in i skelettet/vävnaden. Detta är dock inte intressant förren vid doser om 40.000-60.000 IE per dag och under lång tid. Inte ens då ses toxicitet i de hundratals studier som jag översatt genom åren, och tillsammans med ordentligt med K-vitamin är det inget problem ens vid de doserna.  

Källa till fråga/svar ovan: Bertil Wosk, grundare Holistic

Läs mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu